Učitelj

708 Живота Марковић

говер (Колари, ковачи, столари, бачвари и други). А шта рекосмо да је кругг

4 Пазите, ја ћу вам рећи једну загонетку: „Четири брата стално преко поља трче и никад не могу да се стигну, шта је то» (Точкови у кола). Какав облик имају точкови» (Облик круга). Ево на једним колима терају ђубре у наш врт, повикаше ученици. Баш добро, сада ћемо лепо посматрати она четири брата што се стално јуре и никада се не стижу! Погледајте свај точак! Од чега је он направљен» (Дрвета и гвожђа). Који су делови на точку» (Глава, паоци, наплатци и шина). Ко је правио дрвене делове» (Колар). А гвоздене» (Ковач). Колико кругова видите на точкуг (Више кругова). Сад да избројимо све ствари који имају облик круга! (Деца набрајају све познате ствари).

5 Да се опет вратимо да радимо наше кругове што смо започели! Како се зове она тачка у средини из које се описује кругр Зато што је у средини, како ће се звати» (Средиште). Али ви видите да је она и центар круга, па како се још зове2 (Центар). Шта је, онда, центар или средиште» (Тачка у средини из које се описује круг). Како се зове ова крива линија која ограничава круг и чије су све тачке подједнако удаљене од центра или средишта» Ако деца не знају казаћу им да се сова линија зове: кружна периферија. Шта је кружна периферија» Како би назвали ову дуж са којом смо описали круг» (Ако не знају рећи им: полупречник). Шта је полупречник 2 Шта чине два пола динара» (Чине један динар). Шта чине две полулоптер (Чине једну лопту). А шта чине два полупречникар (Пречник). Повуци ту у кругу један пречникр Шта је пречник» (Пречник је једна дуж која додирује кружну периферију на два места и пролази кроз центар или средиште). А кеко се зове она линија која такође додирује кружну периферију на два места, а не пролази кроз центар или средиште2 (Ако не знају рећи им, да је то тетива). Да поновимо сад ово што смо рекли о кругу, па да наставимо посао! Шта је круг» Шта је кружна периферија» Шта је центар или средиште» А шта је полупречникг Шта рекосмо да је пречник» Шта је тетива»

6 Раније кад смо разговарали о угловима, шта смо рекли, какви су углови по величини» (Различити). Који је најмањи» (Оштар). Па како онда он расте» Покажи ту на земљи! Ако тај оштар угао буде стално растао, који ће углови од њега постати» (Прав, туп, раван, испупчен, пун угао). Шта је у ствари пун угао2 (Круг). На који начин расту углови» (Исто као што и круг постаје). Колико полупречника можемо повући У једном кругу» (Много). Повуци их. Какви су они међу собом» А колико пречника има круг> Да ли су они међу собом једнакир Јесу ли све тетиве међу собом једнаке» Кад је тетива већа,