Učitelj

Пајвећи савремени југословенски педагог 163:

у нашој историји, јер Он је пао као жртва рада на највишим идеалима наше нације и свега човечанства. И као што сео Кнезу Косовском Мученику доцније створило све оно око његове личности, што је целокупан народ сновао и засновао у највећим дубинама свога духа, тако ће се и од Витешког Краља Ујединитеља створити један нови национални култ, који је југословенски народ већ почео да уобличава и који ће, кроз свој дубоки бол као излив велике љубави за Њим, исплести своје најлепше душевнодуховне венце око Његове личности, иначе врло велике, која постаје све виша митска, са свима националним и човечанским особинама.

Југославија је под Његовим вођењем прешла узане оквире државе, зато што је у Његовој великој личности сијала тајанствена вера народног организма и он је одлучно пошао универзалној истини, да њоме оплоди југословенско уједињење и будуће југословенско стваралаштво...

На сваки начин да нација није једна социјална категорија: није ни класа, није ни сталеж, а није ни механички збир појединица, ни аритметичка величина. Нација је организам особите врсте, који се неда укалупити ни у какве већ створене социјалне формуле. Нација је извесно реално натчовечанско јединство, које живи својим посебним целосним животом и које има своју вољу, нарочо у органским епохама. ИМ та национална воља, органска и саборна (тражи увек јединство у љубави не уништавајући поједине личности у нацији) оличила је сву власт у Њему и Њиме деловала у свима главним Његовим поступцима. Тој се вољи Он потчињавао и та воља је тајанствено радила кроз Њега, када је Он тражио истину и правду за све. У том правцу је Он налазио смисао Свога живота и Свога позива. Циљевима те воља и таквог осмишљења живота условљено је необично сложено и активно испољавање Његовог духа, Његова феноменологија. Зато се Он витешки уздизао изнад свих повремених спорова и средстава и потчињаво увек чистим циљевима и чистим средствима. Напослетку, Он је сам дубоко осетио и ухватио реални дух народног организма и у томе духу је почео да изграђује наш национални спољни живот. Он је слушао жеље народног срца и њима служио, Он је хтео да се народна воља младих генерација васпитава, да се развија национална самосвест не са празним формама и непознатим садржајем, већ са садржајем који одговара формама и који није супротан формама.

Има владалаца у историји човечанства који су се бавили чак и писањем педагошких студија и пројеката, али има владалаца кроз које је говорио народни геније, дух народног организма, кроз које је радила воља целокупног народа, који нису писали педагошке пројекте, али су радом, држањем и говорима дали извесне принципе због којих су постали изразити васпитачи и педагози. Такав је случај и са Њим.

Он је, напослетку, дубоко ушао у интимну тајну народног духа, није клизио његовом површином, Он се дубоко уживљавао

Не