Učitelj

640

Хроника

6) Страна

НЕМАЧКА

Национална вамена. Сасвим је природно да деца пре него што буду послана у иноземство упознају најпре своју земљу: како могу искористити свој боравак у иноземству, ако нису научила да паметно путују по властитој земљир Да ли су такође путовања и екскурзије ортанизовани у циљу упознавања отаџбине, ради приближавања градске омладине оној "са села, или-ове последње градском ставовништву и ивдустриским територијама. "Ове екскурзије и путовања дају прилике да се утиче на ученике у погледу стиишавања социалних контраста и доприносе развијању духа другарства.

Друга идеја је идеја о замени ученика У унутрашњ сти Њемачке: ученици једих провинција Немачке биће примљени за време ферија од стране породица оних других у другим провинцијама (Ова новотарија има за циљ да развије у унутрашњости народа боље разумевање регионалних разлика.

Професионална година. Почев од 2 маја 1934 сви ученици који су свршили основне школе у Хамбургу а који нису нашли шегртског места ни неког другог усталног запослења биће окупљени у „Опште професионалне године“ (аПретејпез Вегивјаћг) које су облигатне; Они ће имати 25 сати недељне наставе. Циљ ове наставе је јасно дефинисан. Он треба да развије код омладине професионални идеал, који ставља професионалне дужности визави заједнице која је много виша него личне користи. Настава из фолктлора и игре нг слободном ваздуху треба „да створе човека здрава и јака. Али сва

| фесионалном формирању. Ученици треба да буду потпуно навикнути на ргд једном нарочитом групом предмета (трговина железарство, дрводељство, израда одеће, графичка и декоративна уметност, исхрана, домаћинство ит. д ) ла би касније могли ући у живот, што спремнији како у погледу интелектуалном тако и у мавуелном. Методе наставе дају много места индивидуалном раду. Сваки разред мора да проведе 6 8 недеља на селу да би још упознао начин живота и рада сељака.

ШВАЈЦАРСКА

Господарска настава. — Интернационална федерација за господарску наставу чије је седиште у Фрибургу у Швајцарској одржала је у Берлину од 21-26 августа, пр. год, под председништвом г. Пиаера, просветног директора фрибуршког Кантона. свој У-ти Интернационални конгрес, на ком је било више од 500 особа из 22 државе. Доносимо овде извод предлога усвојених на конгресу.

· -. Конгрес сматра да господарска настава треба да искористи у своју корист, све успехе науке који доприносе разумевању живота у његовим разноликим манифестацијама. Он подвлачи да је неопходно потребно дати достојно место моралној и социјалној знаности које су исто толико неопходне као и природне науке, јер човек је центар стварања и краљ природе.

Чување моралне и духовне имовине човечанства тражи да се обнови лествица вредности афирмирајући првенство духовном. Овако схваћена настава допринеће да се ученици учврсте у својој природној средини и научиће их да посма-

та настава је базирана на општем про- !трају, диве се и воле, Ј. МЕ ЖУЧИТЕЉ« ИЗЛАЗИ МЕСЕЧНО СЕМ ПА И АВГУСТА У СВЕСКАМА ЕА ПЕТ ТАБАКА. ЕНА ЈЕ ЧАСОПИСУ ЗА ЧЛАНОВЕ ЈУГОСЛОВЕНСКОГ УЧИТЕЉСКОГ УДРУЖЕЊА

ц 50 ТА СЕ ШАЉ

НЕ ВРАЋАЈУ. ф СВЕ ОСТАЛО

– ДИН. Ф ЗА ШКОЛЕ И НЕЧЛАНОВЕ 80— ДИН. ф ЗА ЂАКЕ УЧИТЕЉСКИХ ШКОЛА 45— ДИН. Фф ЗА ИНОСТРАНСТВО 200--—

БЛАГАЈНИ ЈУГОСЛОВ. УЧИТЕЉ. МИЛУТИНА 66. фФ ЧЕКОВНИ РАЧУН 53081. ф „УЧИТЕЉА «, БОРИСАВЉЕВИЋЕВА

ДИН. ГОДИШЊЕ. ф ПРЕТПЛАУДРУЖЕЊА, БЕОГРАД, КР. РУКОПИСИ СЕ ШАЉУ УРЕДНИКУ УЛИЦА БРОЈ 25, ф РУКОПИСИ СЕ

НА АДМИНИСТРАЦИЈУ ЧАСОПИСА.

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК МИЛИЋ Р. МАЈСТОРОВИЋ учитељ

Београд, Борисављевићева 25.

Телефон 22.585

ВЛАСНИК ИВАН ДИМНИК

претседник Југословенског учитељског удружења

Београд, Краља Милутина 66.

аовечававевевовевововооа

ШТАМПАРИЈА „ПРИВРЕДНИК“ ЖИВ. Д

КНЕЗ МИХАЈИЛ

· БЛАГОЈЕВИЋ, БЕОГРАД

ОВА 3. ТЕЛ. 21-450.