Učitelj

Васпишни значај геометријске наставе 661

цијом, стерилним дискусијама, зисокоученим математичким теоријама, употребљавајући често реч „практичан“ као да су пре опонирали „теоријском“ него ли „васпитном“, јако су нагласили интуитиван и конкретан карактер најподеснијег метода у основној настави. Супротно спољашњем изгледу ствари, настава геометрије има васпитан значај. Истина је, да је домен њених знања на пракси врло ограничен. Изузимајући неколико прогресија строго стручних и где се мало може користити знањем добивеним у основној школи, врло су ретке оне професије које ће имати потребе за практичном применом правила и шема о израчунавању површина и запремина. Колико је парцела са обликом паралелограма, ромба, трапеза» Знање француског је, у овом погледу, од несравњено већег практичног значаја.

Ако се одрасли неочекивано нађе пред каквим врло простим проблемом који треба решити и чије решење резултира из менталних операција, он ће морати да мисли, да говори или да пише, једном речју да примени стечено знање матерњег језика. Уосталом, ако би настава геометрије била предмет амбиције, не би јој било место у основној школи и време утрошено би било изгубљено. Уистини, ради се о буђењу радозналости код детета, 0 задовољењу те радозналости, о управљању његових напора ка разумном посматрању и размишљању, да се научи да исто тако тачно види и разуме као да измери и израчуна, да му се развије смисао за тачност и прецизност, да добије, једном речи, интелектуално васпитање достојно овога имена и добрих навика духа.

: ж

Користимо се стеченим искуством за неколико година инспекције да изнесемо неколико поучних и начелних напомена које ће, по нашем мишљењу, показати у ком правцу треба наставници да развију своје напоре како би настава геометрије најефикасније испунила своју васпитну улогу, што је њен главни циљ.

Очигледно је, пре свега, да употребљен метод треба да буде искључиво експерименталан и интуитиван. Теорије геометрије, строги механизам демонстрације облика нису у домашају дечјег схватања. Није главно везивање једне серије дедукција логичких повезаних, већ да се разуму и конструишу тачне слике, мерећи њихове елементе, и да се уоче, посматрањем, односи тих елемената. Тако исто, настава геометрије треба да се изводи практичним радовима (сечењем, бушењем, комбиновањем и слагањем слика, картонажа) и графичким конструкцијама извршеним марљиво и са прецизношћу. Не само да ове радове треба изводити упоредо са наставом геометрије, већ је то двоје тако повезано да је то у ствари једно те исто. Често је превиђена ова проста истина; у неким разредима, остављају се на крају ове лекције под лажним изговором примене; у другим, ове су лекције предвиђене за часове ручног рада где чине главни ако не и цео програм. У овом последњем случају, ове лекције су потпуно занемарене у женским школама као и у мешовитим одељењима где је настава геомет-