Učitelj

726 Љубица Јовичић

да децу упућујемо да мисле и да смишљено раде онда им ни овде не смемо давати задатке лишене реалне подлоге и смисла. Заиста се не могу назвати смишљеним и реалним задацима они, где нпр. дете добије 8 јабука, или 6 писаљки, па од тога даје другу 3 или 4; где човек за одело и обућу изда свега 130 дин.;

жена на пијаци потроши само за цвеће 100 динара, а сељак баш све своје пилиће, пловчиће, ћурке прода по истој цени.

Не треба сметнути с ума да се саморадња помаже и буди кад у настави има живота. Зато се и овде жели да рад тече у свежем и пуном живота разговору. И ту није свеједно шта ће се узимати од разноврсног материјала што га пружа реални живот. Ученици се неће довољно потстаћи на рад ако су равнодушни према стварним областима из браним за подлогу рачунских вежбања. Морају се бирати области које депу интересују.

Дечјој индивидуалној активности свакако не дају потстицаја она досадна рачунска вежбања, кад наставник говори деци да метну на клупу неколико дрваца, да њима додаду известан број, од тога да одузму неколико... Али ће је извесно снажно покренути и одржати кад им се каже да ће рачунати како су деца пуштала змајеве, како су летели аероплани, што су их јуче гледали, како су се деца играла учитеља и ђака, војника, трговаца, како су се грудвала, хватала лептире, куповала код књижара, да не ређамо и друге сличне овима.

Децу мало интересују задаци формулисани са: „Један човек“, „једна жена“, „један трговац“ и израчунавање онога што они купују и продају. Али ће их безусловно занимати да рачунају са ускршњим јајима, са поклонима за материце и очеве, са издацима на њихова одела и друге потребе за Врбицу. Чиниће им задовољство да израчунавају трошкове у кући око славе, Божића, Ускрса, око спремања зимнице, око набавке огрева. Најстарија деца израчунаваће са интересом колико је година како је у престоници уведено електрично осветлење, како је трамвај у саобраћају, како је уведен водовод. Њихову вољу пробудиће задаци где ће израчунавати откад постоји саборна црква, народно позориште, жељезничка станица, универзитет, или која друга јавна зграда. То ће учинити и задаци у којима ће рачунати колико је нпр. фонд сиромашних ученика њихове школе потрошио за одело ђака појединих разреда и укупно за све ученике; колико су поједини ученици њиховог оделења продали улазница за школски концерт и колику су суму новаца за то добили. Немогуће је и непотребно ређати још сличне примере. Окретан учитељ наћи ће их обилато у околном дечјем свету

Из досадашњих напомена закључак је јасан: На место, више или мање, механичког рада, има да дође упућивање у активан рад. Место. помагања и вођења, слободан рад ученика, без спутавања. Место распрострањеног рачунања са голим бројевима, или непривлачно оденутим задацима, стално оживљавање примењеним, занимљивим задацима из живота. Место једноликости, разноврсност и разноликост.