Učitelj

Arch. ing. BALUTAB BEJIBAPCKM (VACLAV VELVARSKYy) — Праг: ШКОЛСКЕ ЗГРАДЕ У ЧЕХОСЛОВАЧКОЈ

Развој чехословачког школског грађевинарства можемо да пратимо већ од пре шест столећа, јер једна од првих школских зграда беше Каролинум, седиште прашког универзитета. Из тога доба потиче и тинска школа (Зкоја Тупзка), која је била смештена у обичној кући за становање и заузимала у њој, сви су изгледи, једну или две веће просторије. Из нешто познијег доба потиче опет прашка школа код св. Јиндржиха (и 5у. Јпа ећа). У провинцији били су оснивани језуитски и пијаристички колегији (5јапу, Лпа chuv Hradec, Trnava, Užhorod). Tlocne завођења опште школске обавезе 1774 г. почеле су се оснивати тривијалне школе у седиштима жупа (парохија). До данашњег дана сачувало се неколико зграда у којима су биле смештене те тривијалне школе. У великој већини случајева биле су то већ просторије одређене искључиво за наставу. Ствара се тип школске зграде, иако полако и примитивним начином. Ипак постаје пространија учионица као ембрио доцнијих школских зграда.

За време цара Јосифа | и његових наследника биле су школске зграде нормализоване и још и данас ту и тамо у некојој малој општини наиђемо на тип такве школе. Најчешћи тип беше школа са два улаза (један с предње, други са задње стране), између оба улаза ходник, на једној страни ходника учионица која је имала прозоре с обе стране, а са друге стране стан учитељев без икаквих споредних просторија.

Редовно похађање школе се све више побољшава, док закон из 1869 г. не довршава развој, јер се у Чешкој и Моравској општа школска обавеза остварује на 96—100%. Све општине, велике и мале, настоје да изграде за школе ваљане зграде и жртвују знатне суме у те сврхе. Школске зграде постају сем цркве неким центром општина (села), архитектонски се решавају већином у стилу ондашње ренесансе. У провинцији су то приземне или једноспратне зграде, у варошима вишеспратне и обично имају изглед „палате“. Тлоцрти школских зграда из оног времена су, разуме се, једноставни. Код сеоских школа имамо сем учионица још | или 2 кабинета, стан за управитеља школе (само у изузетним случајевима стан и за другог учитеља), клозети обично изван саме школске зграде. На исправан смештај зграде с обзиром на