Učitelj

težnje obiavio je ovaj »Učiteliski pokret« u posebnoj knjizi), dok o svom raznovrsnom i svakako korisnom radu redovito obavještava čitaoce u staleškom listu Hrv. učiteliski dom.%) Od broinih priloga, štampanih u ovu svrhu, svakako se ističe rad Kako ću паисбпо а Јако !зрттаћ1 шзћгапјепозг зуоје Ко|ske djece od Kamila Brosslera, prof. i vrlo agilna radnika oko socijalne skrbi sirotne i siromašne mladeži naše.?0)

U ovaj smjer zanimanja oko shvaćanja mladeži, u sklopu socijalnih prilika, od interesa su i radovi Branka Sučevića i Ljube Šikić.?!)

Ovaj prikaz psihologije u Hrvata mogli bi završiti radovima koji daju opće poglede na dijete, a u vezi s pedagogiiskom akcijom. Tako Ljubica Godler piše vrlo informativno o bitnim psihičkim i duhovnim funkcijama diečjim na temelju opsežne literature,”) te O bitnim organskim i duhovnim pokretima u doba tjelesnog: i duševnog sazrijevanja.%) Josip Demarin raspravlia u posebnoi radnji O obrazovnom dobru s psihologiiskog i pedologiiskog gledišta.) a Luka Ivanković ističe značaj strukturne psihologije i dječje indivi~dualnosti u uzgojnom radu.”») Život današnjeg dieteta prikazala je u presjeku socijalnih prilika Vera Stein Ehrlich primjenjujući pri ovome najviše rezultate individualne psihologije dra Alfreda Adlera,?) dok dr. Ivan Esih prikazuje karakterologiju ili tipologiju kako је današnja psihologija tumači, pa pri tome upozoruje na provedbu ovakve distinkcije u djelu dra V. P. Pavlovića Ličnost i odgo j.”)

U posebnoj raspravi, pisanoi za inozemstvo, prikazao je prol. Sti. Matičević što se u nas do sad učinilo u ispitivanju mladeži. Rasprava je štampana 19835 u listu. Zeitschrift fir Jugendkunde, a naslov |oj Plasi: Jugenđdđ]iches Sirebem und Еогзсћеп јп Јигтгоз1аутеп:).

18) Učitelistvo i narod, izd. Zadruge »Ivan Filipović«, Zagreb 1937.

9) Hrvatski učiteli. dom izlazio ie priie 1918 kao prilog Napretku, a sada ga je obnovila učitelji. sekciia za Savsku banovinu, čiji ie pretsiednik Franio Marinić.

20) Vidi broieve 14 i 15 u Hrv. učiteli. domu, god. 19838.

ау у: Како аје!ије ројаХгепје СКо/е па 2170: seoskog dieteta u pasivnim krajevima od Br. Sučevića, Napredak 1937, sv. 9/10;. O djeci koja teško uče od Li. Šikić, Napredak 1997, sv. 5.

%) Inventar pretškolskog dieteta i problem odgoja, Napredak 1935, sv. 7 i &/9. .

%) Inventar predpuberteta i puberteta Napredak 1937, sveska 7/8. >

1.9) O psihologiji obrazovnog dobra, Napredak 1988, sv. 6.

%) Napredak 1995, sv. 3.

%) Današnie diiete, Zagreb 1935.

”) Tipologiia od d-ra Ivana Esiha, Savr. Škola, Zagreb 1995, sv. 5/6.

28) Ta je rasprava objavljena, u priievodu, u Učitelju, Beograd, god. 1936. Separat je objavlien u izdanju knjižarnice Jer. J. Dželebdžića u Beogradu (ćiril.).