Učitelj

минининннснинииичивинининниоаннииииниииниивИи пио 233

продубити и смисао за саму заједницу и њено добро, слободу“ и напредак,

А тако исто ће се ту, код школскога детета и подмлатка, развити и продубити и осећање солидарности, пожртвовности, верности, оданости и љубави. Све ће се то развити и продубити ту какопрема најближима: према родитељима, наставницима и друговима, тако и према самој земљи и заједници.

И све то ће се ту развити и продубљивати заједно са буђењем и јачањем код детета и подмлатка дубокога осећања и смисла одговорности и дужности према себи самим и према родитељима, наставницима и заједници. Јер нема праве слободе и истинскога уживања слободе без осећања пуне одговорности и дужности за добијену слободу!

И само тако ће, дакле, и родитељи и школа и друштво моћи; успешно и позитивно да васпитавају, уздижу и оспособљавају данашње школско дете и цео подмладак и духовно и морално и физички како за њихов правилан и самосталан пут и развитак, тако и за позитиван њихов живот и рад у друштву.

Само тако ће дете и подмладак, тај сутрашњи зрео, активан и: слободан члан заједнице и грађанин своје земље бити најбоље и: најцелисходније духовно и морално припремљен и упућен за друштвени рад и дужности пред којима свако од њих стоји и које га. тек чекају у животу.

Ж. Цветковић

Пизторапје и озпогшт зРоата

Како Фјеје хапи а заугбепоз! и сгтапји.

Џенис! и ргуа #11 гаггтеда сгеапјет убе рмКкагији Такга, пето» ођик. Убе уоје пастеан Како раз ђјед 5 Кођазсот 1 ајесака Како. са ха пјит, пеко затора рза за зупа пјегоут абђишта. Зуе #60 Човадај 1зКије, #геђа да је рпкахапо. Ако је ганик зјипо ганики по2 џ ргза, тога зе зјебуо узајен и сјејој ди, тако је и ргата. (51. Ђг. 1). Ако пђаг реса пђи, тога зе утајен Копас род уодот 1 гпђи Како епге теки. Ако зи зе зјап Зјаует ргед перпјаје ет 7аепјипуан род уоди 1 фазан па (гзки, оп1 зе тогаји уздјен, ртетда 5џ род уодот. Мегода и #атте 5! кгеђајо рикахан и зођ;, одпозпо и једпот сећуогокши. Џсетк га! агикаје. Мастја сбјеји #атизси, геЗе ке па ргохопта, дарасе 1 Кгоу, а Мегоа је пастјап и допјет 4:јеји «апиптсе Као па ерЦепа рјакаћа. Џећеј Б; осеКтуао, да се исешк пастјан зато, #апитси, а па рапје »гаје је Мејод« дићоу бо одеоуолН, да је ипшга ра зе пе уп. Ме. Зуе %[0 је и Фовадаји тога зе угајен. Једап пагосто иујепну рптјег. Розије ођгаде чттефзКе Бике једап од исешка пастеа рад поуе уагоч, Како (0 ргегз ва ја зика Ђгој 2. Ро галарапји истеја зјекао је оуе ејетеп(е ха зјуагапје. 1) Како зе ран Тарит, 2) о је Ђедет 1 3) Хо је Еогапј ха ђагит, Рогједајто з ки! Моуа уаго5 1та]еда Као уенк! 1опас. Џ епрз 51: