Učitelj

аи 273

умеог Ко сада жели да их броји озгор Је ли умела и Бојкарг Шта треба сада да бројимо тако: редом2 Куглице! Које ћемо најпре Беле... Је ли умео Страхиња» А ко ће ове црнег — Бојана, Је ли и она умелар

Можемо ли тако бројати и децу кад седе једно иза другог> Ко жели да броји овај ред деце довдег Пријављеник ивишао па додирујући их редом броји: прво дете, друго дете... пето дете. А да су то жене како би их онда бројали> Прва жена, друга жена... пета жена. А кад би били људи» — Први човек, други човек... пети човек.

Изиђите сада ви па станите без реда у гомилу. Ко жели да броји ову децуг Пријављеник додирујући их преко реда изговара: једно дете, два детета... пет детета, Зашто. их не броји као мало час» (Прво дете... пето дете). Што су у гомили па им се не зна ред. Тако је. Али кад су деца у гомили она се онда обичније броје мало друкчије. Ко може да се сети како2 Овако, господине, довикује Цвеја: једно дете, двоје деце, троје деце... петоро деце. Цвеја се сетио. Хајде сада сви заједно бројте ову децу. Ко треба сада сам> Ко још»... А да су људи, како би их онда бројали Један човек, два човека... пет људи. А кад би биле жене, како би их тада бројали» Једна жена... три жене... пет жена, А кад би биле краве> Исто као и жене :једна крава, две краве... пет крава. А ако би били волови, како би их тада бројали2 Један во, два вола... пет волова. Да ли је њихово бројање приближније бројању људи или бројању жена Зашто бројању људи» Што су волови мужјаци. А како се броје краве» Као жене. Зашто Што су женке. Како се зове њихово младунче» Теле. Бројте сад њихову младунчад! Једно теле, двоје телади... петоро телади. Нашта вас потсећа ово бројање» На бројање деце у лица. Тако је. — Младунци су деца у животиња па стога се слично и броје.

Ко жели сада да броји младунце у овцер Пријављеник вели: једно јагње, двоје јагњади,.. петоро јагњади. — Ја хоћу тако да бројим прасад — довикује Филип... Ја ћу пилад — вели Павлија, итд.

Знате ли како се зове ово бројање, кад се броје деца или младунци у животињаг Не јавља се нико. Ја ћу вам рећи. Такво броЈање зове се збирно бројање. Ви сад можете да погодите, како треба да назовемо оно бројање, кад при бројању деце кажемо: прво дете... пето дете. Или при бројању телади: прво теле... пето теле: То је редно бројање довикује Нада. Зашто редног Што су деца и младунци били поређани у ред. А како би могли звати оно обично бројање, при коме би децу бројали овако: једно дете, два детета... пет детета» — Просто бројање, јер се тако најчешће броје све твари.)

На колико се дакле начина могу бројати твариг На три. Који '

су то: три начина» Просто, “редно и 'збирно бројање. Такб је. Сад

умете све да бројите. „Али ко би знао, какб' се "броје вратар... А

кола. Бројте сад груди!.. Сад леђа!... Какво је све ово бројање» Збирно... _

Вирнааир 463. двања Бр пранра • За У и је НЕ ЊЕ им 6) За израз твари — твар види трећи став на 7 страни пом. Коментара а за тројако бројање и страну 46 Најновијег буквара. Учитељ 18