Velika Srbija

БРОЈ 55

В Е Л И К А С Р Б II 1 А

СТРАИА 3.

ДНЕБНЕ ЗЕСТИ динара, са жељом, да се овај новац

Америчани хође рат. У Њујорку биле су велике манифестације, на којима је тражено да Америка прими раг. > че _ ствовало 1е иа манифестацијама гтреко 50.000. Односи измбђу Грчке и Споразума. Потврђује се вест да су савезнинки носланитцт у Атини до5или инструкције од својих влада које ће саопштити г. Скулудису. Савезничке Силе захтевају, како изгледа, сем демобилизације још четири ствари од мање важности. Демобилизаиија грчке војске. Из Атине јавл>ају да је одлучено да се изврши општа демобилизација. Под заставом остаКе само дце класе, све остале распуштају на неодређено осуство. Класа 1913. гакође ђ>е бити ослобођена чим регрути из класе 1915. уђу у касарну. Когате у Грчкој Из Рупела бугарске комите стално праве екскурзије по грчкој територији. Преко Немаца Бугари су већ тражили од Грка да им ови предаду Феја-Петра, како би љихове комите могле тако више, ваљда, до савезнич* ких положаја допрти у својим екскурзијама&локирање Грчке се пооштрава. У место пуштених вести да ће блокирање грчких обала попустпти, оно се на протпв из даиа у дан пооштрава. Многе лађе нпсу ни пуштене у пристаништа него су задржане онде где су се затекле Унапређење грчких официра. У Атини одржаће се савет дивизионара који има да састави листу офнцнра који ће бити унапређени. Бугари се прерушавају. Јуче је једна француска патрола довела у Солун четири бугарска војника прерушене у грчке војнике. Још један протест. Становтшштво Козана не могући одржати митинг због полицијске забране упутило је телеграм грчком краљу којим такође протестује због предаје Рупе.та Бугарима. Питање о брашну. Услед оскудице, ко.ја влада у Грчкој грчка владД је решила да у Америци поручн 20.000 тона жита. Тређи грчки кор. Тргћз грчки кор, чвје је седиште У Солуну добио је јуче циркулар минисгра војног о д' мобилизацији. Он ће данас свакако битн саопштен труиама. Благодарност. Госиодин Виктор Гиздавић, игуман “риложио је Владиним Комесарима сто

раздели ндјсиротнајнм српским избег лицама на дац 5. св. мца, а за покој душе љегове браће Мирка и Милића, који су пОстраДали у овоме рату, пошто ће им истога дана и гтлрастос давати. Владвни Комесарп, у пмв спротних српскнх избеглица, и овм.м путем из јављују дарОдавцу најтоплију захвалност. Из канцедарије Владиних Комесара 3. јуна 1916. год. РАЗНЕ ВЕСТИ — Шпанском нарламенту ноднет је ззконскп предлог, којим с е забра њује лззоз— Црмачпа званичиа анкега тњво до.м иропасти холшдскс- .пће »Тубап теја* труди се да докаже, како је она по г онула услед удара о немачку мину. Међутам пајбољи холавдска стручњаци угврдили су као поуздаио да је „Тубантија“ ториедоваиа. — Према једном телсграму из Па риза француска и евглсска влала одлучилс су да са па; иске и лондон ске берзе искључе обвезпицс повог грчког зајма ол 150 милиона. — У уторак у вече дошло је у Ротердаму (Холандска) до зеликах манифестацаја услед оскудице у животивм аамираицама. Нзмеђу манифе| . . станата и нолиције дошло јс до гужве, пошто ова није била у стању да поврати ред. Холандска штамиа ошгро укорева владу шго и еуваше лг.ко допушта извоз намирнааа у Немачку и тиме становништво своје земље доводи у економску кризу.

в вести — 11 час пре аодне Атина, 4. јуна. »Патрисп је иред својим канцеларајама алакатима објавио вест о иаду Ковена и Черновице. Међутим руско иосланство није још аотврдало ту аест. Рим, 4. јуна. Талијани су нредузели офанзигу у долини Лагарино. Непријатељски отпор осдабво је знатно. Париз, 4. јуна. У нределу Вердсна Немци бомбардују секторе Шатанкура, Сувила, нарочито мајур Тисмон. Офанзивом с.мо повратили ровове на ј. ивици Мртвог човека и заробвли 130 Пемаци. Пвтроград, 4. јува Руски генералштаб дрнсп, да су Аустријаици изгубили већ половигу својих еф< ктива ангажованих иротив Руса. Рус.и су продрли у Волинвју у дубину 60 врста, на дужини од 100 врста! Заплењена муниција може сна бдети онсрације руске војске за више недеља. Иуковпик Русе држи да је аустријски нораз такав да ако Руси устрају и Немачка ћо Ситп ногиуно сломљена.

Букурешт, 4. јуна Ауотро-немачке трупе наптстиле су логоре у Вугарској између Рушчука п Оршаве и отвшле на фронг Галицијс. На Дунаву су замењене бугарски.м трупама. Лондон, 3, јуоа. (зван. изв.) Енглеска штамна нридаје велику важносг екопомскбј конференцијн која сс лржп V Наризу и ииспсти; а ва даскусијама које ће држатп протек ционасти и оних који с.у за слободну т.змену. „Морнинг Иост - као и „Да ила Њус Радикал" истог су мишље ња у тачки ла Савезници употребе са свом могућо.м строгогаћ/ цкономско оружје противу централних сила и ла морају оеигурати своје трго вачке и иплустриске внт- ресе после рата заједно или посебно. „Деило Телеграф" уб< ђсн Је да ће конферен ција доћн до конкретних резултата. Лондон, 3 јуна. »Тзјхс*-ов кореспондент у Паризу ј.чиља да ће. непосредни резудтат е кономске по1<фсренцпЈ'е савезнпка би ти нојачање блокаде.

ПОШТА Саолштења Богдаа Суперт, да предстане Ковсулату, ради пријема чека од 200 фрапака. посза тпх му од стране г. Влад. Матијевића из Женеве. Г. Божић проф. има депешу у Консулату. Позива се Боривоје Миладинови] 1 , да се јави Владиним Комесарима ради пријема свој'их изгубљених докумената. Војислав А. Рељић са братом Лазом налази се у болници Сиди Абдалах бр. 1 — Тунис. Оба су сада са здрав љем ван опаснОсти по живот. Жив: Девечврски, налази се у Ви зерти — Тунис. За Србију Јевђеније Мавделбзум апотекар пита за евоју породицу која је остала у Куршумлнји и моли пријатеље н познанпке да га о њој обавесте преко »Београд. Новпна«. Милош Торђевић војни чиновник из Чачка Цара Лазара 24, јавља својој жени Василијп да је адрав и моли аа извештај о стан.у здравља жене и деце. Настасу Рајковићу — Вел. Градиште. Жив сам и здрав. Ваш Влајко. Стојану Петковићу — Београд, Власта и ја живи смо и адрави. — Влада. Димитрију Мнлошевићу-Дубочанину— Ја годнна—Свилајнац. Ја и Аца здрави смо. Јаввте нам се истим путем преко „Београд, Новива“. Поздрав Света. Видосави Св. Милошевића, Душанова 19, Београд или Јагодина. Јави ми се истим путем преко »Беогр. Новвна« како си са Вулетом. Много вас поздравља ваш Света. Милован М. Миљковић, држ. економ ср.

љубићског јавља својој мајцн Катн у Врњачкој Бањи да су: Мина са породицом, Милутин и Благоје здрави и моли за извештај о свима и брату Жикку. Даринки Ђурашииовић, удови, Ниш Скобалићева 12 или Београд Посаиска улнца бр. 11. Ја и 1бура здрави смо. Јави нам шта је са Мнлоњем, Симом, Банстом и Олгом- Јави иам се преко „Београд. Новина« или Црвеног Крсга. Поздрав свима Сана и Ђура. Мплован М. Миљкогшћ. држ. економ ср. љубићског јавља својој а;еви Маци и деци у Чачку или Гучн поиу Филнпу, да је здрав да је Г.ожа у фрапц. школп и моли да јави је ли добила воввц. Драгн је здраво. Траже сз и да се јаве Јовица Вукосављепкћ, нач. срески из Ни1 Ш моли своје рођаке Ђоку АЈапђеловића, пешад. мајора, Миодрага јЂ. Давидовића р. ппоручнпка п зета Властвмвра Гавриловића учвтеља и рез. поручника даму ее јаве код Владипих Комесара ул. Коломбо бр. 33. Зграда старе турске поште. Гђа Деса Лекић, да се јави, или ко о њој зна, Драгославу Филиповићу, војнику телеграфисти. Јеремија и Илија Мартиновић, фолограф Мнлану Ђорђевпћу, болничару. Мсљко Костић редов Букадину Костићу редову зет Ђорђе Стојановић, сестра Перса и сестричина Љубица — Драгутину Николићу каплару. Момира и РадОЈ‘ка Јовићевића, обвезник тражи Раде Јовићевић, жанд. Добросава и Драгољуба Ћернмана, обвезникаа тражи Милош Ђериман, вој. обв г зник. Др. Настас У. ИванОвић и Андра Миловановић, књиговођа да се ; аве Милану Драг. Поповићу вој. обал з. Ив&н Симић, Драгиша Лучић, Јов. Паннћ и Нидојс Јовановић, вој.обавез. да се јаве "Гиосаву Симићу вој. обвез. Милош Стајић и .Света Оташевић вој. обапез. да се јаве Ристи Стајићу обавез. Мп.т.ун Ларковнћ Бркић, кагшар из Комирице да се јави Груји ВлагоЈеви* ћу поднареднику. Петар Вуксановић, народ. посланик да се јтви Томи Стојановићу, учит и вој- обавез. Вој. С. Лазаревић, пол. писар и Цвегко Милосављевић, берб. да се јаве Кости Марковићу, нареднику. Драгослав Стеиановић, војник да се јави Чеди Степановићу, обвез. Мих. Големовић, монопол. чиновник налази се као вој. обавезник. Сима МилованОвић пол. писар да се јави Милутину К. Манојловићу, каплару. Ннша мнла

! Наталија — Наца

} мрла

је у Београду, о чему

извештавамо сроднике и позна-

нвке.

Ожалошћепи: Вожа Стевановић благ, 1 Извозне Банке, Г

I

са седморо деце.

У недељу 5. јупа 1916. гол. у 9 чнсовн ире гзолне, у солувској српској аркви даваћу мојој браћи: МИРКУ С. МАРК0ВИЋУ канлару 1. чеге 1. бат. 4. нука дрин. дивизије 1. поз. годишњо парасгос а МИЛИЋУ Ђ. ГИЗДАВИЋУ грг. са Рашке, обвезнику чоследње одбране дрин. див. полу годишњи парастос, који пострадаше у овом рату. Молим пријатеље п нознанике да ириоуствују истом. 1. јуна 1916. год. Тужпи за браћом ло века у-Солупу. игуман Виктор Гиздавић, 3_3 са родбииом.