Velika Srbija

БРОЈ 60.

В Е Л И К А С Р Б И Ј А

СТРАНА 3.

ДНЕВЕЕ Општа ОФанзива. Енглеска штампа гшше да се Савезнпцп припремају да предувму општу офанзпву на Енглеском фронту. Интервекција Румуније. »Дели Мел« сазнаје из Петрограда да је дошао час Румунске интервенцнје који ће ускорити слом Аустрије. Велики не;:еди у Минхену. Јављају из Цириха да су се у Минхену пред оиштинском кућом десили велики нереди. Број манифестаната попео се до 25.000. Има много рањених а више стотнна позатвараних, што је значајно у овим нередима то је, што ,је међу манифестантпма било и војника. Пјзокламација Лајпцишке опшг. Општина у Лајпцигу упутпла је .једну прокламацију грађанству у којој га позива да сгрпвЈБИво подносп све жртве рата. Нема пегавог тифуса. Противно лажним веетима које су неки нротурали генералштаб француске војске одлучно побија да је у савезнпчкој во.јсци био и један случа.ј пегавога тифуса. Енглеске трупе у Р’усији. Једна дивнзија енглеске вој ске стигла је у Русију преко Архангелска. Народ је одушевЉено дочекао Енглезе. Бугари руше минарета. Бугари су у Ђевђелији порушили сва минарета из војних разлога како су објаснили становништву. У становништву је ово произвело врло тежак угисак- Шпијунска држаза. У Аусгро-Угарској је денунцира!Бе узело такав мах да чак велики и мали трговци као и индустријалци денунцирају своје конкуренте у нади да их се отарасе. Обавештајном одељку Министарства војног стижу посведневно хиљадама писама Од стране врло чувенпх имена. Иред овим многобројним денунцијацијама власти су се нашлв приморане да издаду званични комунике У коме се каже да ће сваки доставл>ач бити строго кажњен ако се н>етова достава покаже лажном Нов грчки лист. Од недеље почеће изДазитп два пута недељно нов трчки лист који ће се звати »Радикал* и који ће бити орган либералне странке. Уређиваће се по пуларно да би га могла разумети широка народна маса. Савезкички базар у Њујорку. У налаги »Гран Сантрал Палас* отворен је величанствен Савезнички базар у коме су изложени предмети иа Савезничких земаља. Свечаном отвараљу базара присуотвовало Је четрдесет хиљада лица- На каси је том

ВЕСТИ ириликом од улазнина нало 400.000 долара. Свечаном огвараљу присуствовали су нредставници прелседника Франц. Републике, краљице Александре и лично амбасадор Руспје. Француска је влада взложила шеет хиљада предмета који имају везу са ратом. Верујесе даће приход од овот базара нрећа милдјон долара. Затворене коцкарнице. Полиција је затворила све коцкарнице у Солуну. Ухансила је 24 опасна коцкара и предузела строге мере против свих којп бц се ма на који начин коцкали. {УЈајзр бојкотован. Свима нкјницима и војним обавсзницпма Савезничке војс-ка зе.брзњено је чазарвти у великој радњи Мајер и комп. у улвци Венизелчс. .лажзенкззвдаадимцд&дзЕВ Умрли на Корзици У вароши ЈВастнји умрла су следећа липа. Радмила кћи пок. Тодосија и Љубице Шумаревић, нз Јагодине, Јозеф Јунгаан, инжиљер из Прага (потинуо несрећнвм падом на лађи,) Стојадин сии Миладина и Марије Илић из Влад. Хана, Сава сиН Јевре.ма и Јелене Стојишпћ, земљорадннк, Радивоје син Мпхаила и Данице Бркић, трг. нз Пожаревца, Срећко Николнћ, писар нач. из Ваљева, Мнхапло Прокић, учитељ из Лоћике, Стевка ћерка Ристе и Аиде Митровић из Шапца, Митар Мнтровућ, раден. рударски из Далмације становник вароши Књажевца, Лазар Са вић, пнсар среза овчепољског у св. НикОли, Светозар Петровић, ђак VI раз. гим из Крагујевца, Предраг син Велпчкауг Персиде Команић, поруч. из Дебра, ЈБубинко син Драгутина и Да ринке Влајковић из Ужица, МилЈтин син Михаила и Христине Ристић, ђак III раз. гимназије из Крагујевцз, Вера ћерка Катарине и Гроздана Илића, чинов. управ. сегБ. рудника.

— 11 час аре подве —

Немци о руским победама Берв, 9. јуна. Пуковник Гедкеу „Лајпцигер Цајтунгу и признаје, да су Руси после великих припрема успели да нагомилају снаге, које је у стању дати само једно џпновско царство- Ситуација је врло озбиљна, јер је несумњиво, да ће рускн генералштаб наставити нападе и трудити се да повећа прве успехе, не бн ли добио дефпнитивну победу. Слом аустријске војске Париз, 9. јуна. „Ехо де Пари“ јавља да су руске трупе аресекле на двоје армију генерала Лисингена и да су аремле реку Стоход. Немцн ш /љу журно аојачања.

Лондон, 8. јуна. “Вестминстер Газета« говорећи а руским победама пише: »Аустријанци су у својим коминпкеима прећутали пад Луцка, али су се иожурили да објаве пад Черновице, пошто се то није могло сакрити. Оетатак ауетрпјске војске у Буковнни у таквом је положа ју, да се мора или нредатп или побећи кроз Карпате. Торпедоване -% 1 ађе Лопдон, 9. јуна. ,,Лојд» јавља да су торпедоване лађе ектлеска „Биши,» француска »Олга» талијанска »Порица«; Франнуски пароброд 'Мулуа« успео је да умакне' гоњењу два сумарена. Заслуге лорда Кичекера. Лондон, 9. јуна Аскит, мнршад Френч и лорд Ланпедаун одали су јуче сјајно признаље великим заслута.ча лорда Киченера за земљу. Енглески министар војни Лондоп, 9. јупа. Још није решено питаље, ко ће на иоложају министра војног заменвти лорда Киченера. Лојд Џорџ одбио је нонуду услед извесних тешкоћа искр' слах у иоследњем моменту: Саландра и нова влада .Рим, 9. јуна. Бивши министар председник г. Са ландра остаће и даље ј г Риму, да потпомаже нову владу у парламенту.

ПОШТА Писма са нетачним адресамЗ која се налазе у војној поштн Врховне Команде. Жујовић Алекса, ЗафирОвић Хаџи Димитаије, Златановић Љубомир, Илић Д. Радивоје, Илаћ Смиља, Ивковић Светислав, учитељ, Јовановвћ Бла гоје, Јордановић Тодрр, Јовановић Јован, Јанидовић Марко, Јовановић Тадија, Јевтић Станко, Јовановић Милан, Јовановић Влада, Јовановић Алекса, Јанковић Младен, Јовановвћ Ђура, Јеремић Миша, Јертић Сава, Јовић Сава ЈованОвић Михаило, Јовановвћ Коста, Јплић Јован, Јуришић Ђока, Кајевић Војко, учитељ. Којић Луцан, Кецић Боривоје, Ковачевић Вукадин, Колареви !1 Добросав, Кондић Лазар, Костић Коста, Костић Мика, Костић Зарија, Костић Д, Јован, Коцић Боривоје, Капетановић Миша, Капетеновић Т. Мил. Којић Владислав, Кнежевић Коса, Коловић Мијаило, Кушић Св. Милорад Кукулидис Јанаћко, КујунџиК Милорад, Крапчевић Јован, Воја Лукић, новинар, Лекочарка Јованка, Лепосавић Миливоје, Лобинчковић Перса, Лазић Вука, Лазић Антоније, Лазић Милутин, Лазић Михаило, Лазарввић Стеван. Лазар Ретна уметница, Лаззревић Драгиша. Саопштења Данвло М. ЛучиН, учитељ ик Трнаве окр. Крагујевачког извештава своју жену Лепоса ку учитељицу п децу Душаеа, Дану, Дару и Драгана, да је жив и здрав, моли да му јаве да ли су примили поелати им новац преко Антонија Рајичића учитеља у Кра гујевцу. Адреса за одговор војни обвезник број поште 801. - ^ Драгомир А. Петровић судија и 'Гиђа Маџаревић архитекта. траже да им се јави Живан Маџаревић, рез. пешад. поручоик, моли се ко буде знао где се Живан палази јави њ»гсву адресу на уреднвштво Велике г-* Стевану Ввковићу.

Траже се и да се јаве Ппоручник Александар Огњановић моли г. Божу Матовића чин. жел. дирекцпје да му јави своју адресу п реко уредпиштва „Вел. Србије«. Сима Чакаревић, учитељ и војни обвезник чпноваичког реда, нека се јави Јелисавети Чакаревићки, у улици Јени Џама бр. 13. 3—3 Алекса Шкрњевић из села Зоровца ср. јабланичког, регрут из 96. године, или 1 о би што о њ< му знао моли се да јави његовом стрицу Милутину II. Шкрњевићу преко уредн. »ЈВел. Србије«. 3—3 Капетан БоривојеМилутина Роксандвћа извештава своју матер Милеву Роксанлвћку, удову из Ниша да је са Миланом, Бошком и Љубомиром жив и здрав. Пека се јаве. Новац ноелат. Цаетко и Милутпн Милин живи и здрави. карте Цветко добио. Сви су заједно. 3—3 Молим рођаке и пријатеље а нарочито молим гђу Косару Љ. Обрадовић и гђу Олгу Стефановић из Ниша да јаве мојој жени Јевтимији, да сам ја жис и шурак ми Драган и да мв извесге о њима јесу ли здрави. За сина Ацу незнам где је и шта је са њим. Овим путем молим за одговор. Вечито ћу битн бдагодиран Михаило М. Јанковић, 3—3 чиновник Друштва »Србија«.

Мита Поиовић из Леснова ср. кратовског округа кумановског изгубио је 4. ов. мее. свој"пасош и војпичку објаву којом је ослобођен војске. Молп се онај ко буде исто нашао да •допесз у канцеларију Владиних Комесара улиаа Кодомбо бр. 33, вграда старе турске поште. ДОВрУ НАГРАДУ дађу ономе, којп буде нашао моју војничку торбу, у којој је било поред моје машинске двпломе и друга документа која имају вредности с«мо за мене, Ко буде ово нашао нека ме извести преко „Вел. Србије“.— Подеаредник шофер 3—3 Свегозар Марић. Рајко К. Вориеављевић пцсар мин. аар. причреде, моли за извештај о брату Мидоју К. Борисављевићу и зету Војиславу А. Рељићу, рез. капетану. 3—б АРИСКА АПОТЕКЈЈ Солун уЈица Ники 41 - на кеју Д Справља све лекове најсавесније тачно по рецептима, Сви су препарати и лекови оригинални Хемијска лабораторија за све врсте анализа. Говори сг српски Позориштз Кинема „Алхамбра“ БУЛЕВАР НИКИ бр. 87. на самом кеју. Директор С. МОЗОРИНИ Нов нрограм од 4. (17). јуна т. г. АтЕ ШЕЗТЕ велика драма у 2 дела (талпјански филм) Г0СП0ЂА ИЗ БР. 13. одлична комедија у једном чину игра чувена Сузана Гранде Управа Алхамбре извештава поштовану публику, да од сада улазнице за кинематографске нредставе важе и за нозориште ,.Алхамбра“ и обратно. Вечерње иредставе почетак у 9 чао.