Velika Srbija

БРОЈ Ш.

ВЕЛИКА СРБИЈА

СТРАНА 3.

ДНЕВНЕ ВЕСТИ

Ввнизедос и Паимк Јављају из Ачине дд је г. Венизелос отпутовао у Пелопонез где ће се »идеги са г. Пашиће.м која путује аа Крф. Снупштина. Седнице наше Скупштине почеКе у пдући понедељан на Крфу. Пред оедник Скупштннег. Андра НиколчК као и још 80 пооланика стигли су већ тано. Дгжи се, да ће међу првим ааконпма битп претресан закон, да државни чвновнкци могу бити и без квалификација. Ирад> и нападачи Према вестима ив Атине грчки краљ је примио у аудијенпију сфвцире ксји су напали директора солунског лиота „Ризоспатиоа". У присуству г. Мсскопулоса краљ је рекао: ,,Ваше ме је држање по тој ствари много обрадовало и ви сте у нкшој војној исторвји показали сјвјан пример. Ваша оданост теши моје срце и дуплгра мсју храброст. Са таксм војексм могу напасти сввког непријатеља“. Крал честита. Ја 1 љају вз Атине да је краљ че ститао о шм официрима 11 дивизије у Сол/ну који се нису првдружили ре»олуцаонарном покрету. Прокламација Фердинандова. Поводом румунско-бугарске објаве рата бугчрски Фердинанд упутио је народу прокламацију у којој велгг <Ми смо заузели целу бугарсху Македонију на коју полажемо историјско праао. Са помоћу наших савезника победићемо и Румунију.< Грци и Бугари. Према вестима из Атине Бугари се ■остепено спуштају на југ и прибли жују се Лаписти и Шиатисти. Ста новништво организује чвте које ће бра митн земљу од нападкча. Постигнут споразум. Према постигнутом спсразуму гз међу Савезника и г. Завииса, г, Марудас, чпновник јавне беЈбедЕоети. одређен је да ухпати 60 немачких шпвјуна ноји ће бвти прогерани. Поирети дивизија. Јављају из Атиие да је влада на редила диввзејама у С розу п Драма да иду за Кавалу. Путови у Русији. Јављију из Петроградз: Вслвги ДРјм 01 Пстрогрнда до Архавгслсеа готов је. Неколико стоткна амсрич ких аутомсбвла вршиће нренос муниције, гоја се еваЈОдневно исгрпава у Архапгелску. Жељегнвчке пруге взмеђу Петрограда и риге, прекг.н те услед опгра ција, пуштене еу опет у басбркћај. Један захгев. Атински ЛИСТОВИ потврђзју В‘СТ, Да су француски в снгдескк посла ■ик тражилн од г. Занкиса унидг.ње лвге резсргвсга. Армнја спасења. Синоћ су из Атине кренуде за Со-

лун нрве две чете Армвје Спасења. Пре одласкз резервнсти су дуго акла мовали г. Венвзелоса. Велика маса света од Атане до Пиреја поздрављала је бурно добровољце, који су одла8илв у рат против Бугара. Италијани у Епиру. Јавлају из Атине да је влада вз вештена вз Јањине дв Италијави напрелују у унутрашњосг Етвра а да забрањују ставовниттву, да се сели. Италијанска војска је заузела у Ениру: Кипа) о, Ккндази и Шпмару. Ш и'јуни из Патраса. Полгцвја Патраса прсгнала је са грчке терзторије 17 атетро немачках поДаника, која су били Шепкови агенти. Повећање румунске војске Јављају . из Вукурешта: Између 400 000 аустро-угарских зарсбљеника задобивенвх од Руса у посдедњим борбама вма 120 000 Румуна, који су чувши за акцпју Румунвје тражвли да се уврсте у румунску војску рнди ослобођења своје браће у Ердељу. Бугарски губкци. У ,,Тајмсу“ пуковник Репингтон тврдм да су Бугари у току своје офаЕзисе протгв српског левог крала (згубили око 10 000 људи.

РАЗНЕ ВЕСТЦ — Јапанска парламентарна делегација која је стигла у Петроград пре извесног времеаа отпутовала је, пошто је проучила садашње стање Русије њено економско разввће, њене тежње и асаирације. Делегацију су отпратиле на станицу трговачке лцчности од утипаја и неколико чланова владе. — Јављају из Букурешта да се је бугарска вдада решила да суди Ратку Димитријеву. Верује се да ће бити осуђен на смрт. — Између квнесквх и мануурских трупа десио се пре неколнко дана врло јак сукоб нзмеђу Мануурије и Монголије. Јапански командант је приморао обадве стране да се помире и повуку, што је одмах учињено. Вило је око 50 рањених које је јапански цр‘ вени крст покупио. Бугарска влада означила је мало место Самовит (сев. од Плевне), где ће се румунски копзули у Бугарској изменити са бугарским консулима у Румупијн. - Енглгски краљ је доделио крст краљгце Викторије п.поручнику авијатичару Виљечу Робинсону, што је оборио јед^п цеаелин.

већ огромгн, расте све више. Непријатељ је извршио 6 противвапада, али су сви одбијени са огромним губицима по непријатвља Ннтересантно је са каквом се лакоћом Немци аредају. Заробљеница изјављују, да се предају због недовољче хране. Чим се отвори снажна артиљ. ватра на неки немачки положај, Немци не покушавају да рчагуЈу, већ од мах попуштају. Плен од 28 са* мо твшких топова последица је бомбардовања од 48 часова једне снажне одбранбгне непријатељске тачке. (Радис). Оборен аероплан Кожане, 25. авг. Наш нарочити изасланик телеграфнше: У пределу Кожане јуче око 3 часа по подне дошло је до борбе између једног француског и не.мачког аероплана. После огорчене борбе немачки аероплан је оборен. Један авнјатичар је погинуо, други рањен. (Радио). Румунски губици Букурешт, 25. августа. Првз листа румунских губнтака публикована је данас. Она садржи 7 официра 107 војвика убзјенвх, 7 офи цира и 440 рањених. Бугарска зверства у Добруџи Букурешт, 25. авг. Румунске су власти откриле у Добруџи једну заверу коју су Бугари спремили у циљу да побуне војску и становииштво. У многим селима је на ђена велика количина муниције. Немци признају Берн, 25. авгуота. Номци званично признају по раз на Соми. Нова ескадра у Пиреју Атнна. 25. авгусга.

ВоЈислав Вукшић, Владимир Рнстић, Пван Р. Матовпћ, Илија Ковачевнћ, Никола Станојеввћ, Михајло Поповнћ нз Београда: Јаков Бенароји, Дра гиша Живковић, Мцлутин Т. Зумзибарвћ, Војислав Илић, Стојан С. Урдаревић, Светомвр Марковнћ, Живојин Костић, Владимир Милишевић, Ко* ста Вучићев*ћ, Бранислав Поповић и Момчило Симић. Из Каниеларије Краљ. Срп- ГенКонсулата у Солуну на дан 23 авг. 1916 год Бр: 2312. За Србију — Тодор В. Стошић, еуднја и*вештава овоју жену Нагалију у Алексинцу, да је здрав и да је до оада три пута нослао новац, к.ји треба примити преко банке Андрејевић и Комп. и Наума Ђермала из Ниша. — Артил. канетан I. кл. Димитрије Ристдћ моди за извештај о Симки Риствћ и Милици са ИванОн у Бвограду, улиаа Војводе Добрњца 22, да ли су живи и да се јаве истим путем на пошту бр. 801. — Швјачка и А Б. Динић да ми пошаљу авресе; нроти Трифуновићу Врњце да јаве о добром вдрављу и сазнању зн умрле и питати га: колико је, кад и од кога примљено новаца из вностранства. Први да нађе добру кућу за репродукпију фотогркфаја, увеличавење, цинк, у 6ој‘и и карто, цене и мустре. Иавештај прегор. Војна пошта бр. 12. ПоЈдравља Недељковвћ — Ристићу — Народна Банка 3 месеца н. шта сд Вас двоје, ТТТаљите препсручено. Вој. пошта 12. Поздравља Љубсмир.

Фабрика .цигарета Јанукаки Протопапа Рекс ее зсве нова марка пигерета горње фабрвке. Зове се тано, јер је то враљрца свих другпт марака својим одлечним квалитетом и оесбитим укусом и фиксм мврисом. Препоручујемо цвгарете Рекс, Реа, Фос, Авги и Кирки, које се могу добзти у св«ма прлдавБицама дувана. 3-36

; Једеа нова савезничка ратнајјјјј 'ескадра приспеда је у Пиреј. ја

ПОШТА

Саоттења

8 Да извсде предстата Краљ. Срп. 1и , _ ТГ «

0 Ванке ! има част известити публику, о- | фипвре и војнике. као и срцоке ■ избеглице да је отворила једну | Филијалу

7 лну улаце којг. чина угао са ■ ј® „Грчком Народвом Банком», а ■ арема улици Венизелос. По споразуму са Министар- 2

ц(ј1)Ј1с,иШм нппИт

•РП

Ф(|

Нзмци попуштају Париз, 25. августа. Француски успеси разввјн у са рапидно и у ве.ћим рззмерама. (учз јс знатнз прошгр н освојенп терен, заузбти су врло важна псложаји. Број ззрсбл>?никз,

Геп Консулгту ради иввеснсг саоп-1 штења: г. 1 ‘. Жика РпдгјкоЕић поштарј« јдод г. Консула иисмо, Боргсав Ди I® мић ђак по бр. 2311, Јевђенвје Хер-јЈјј цеговић ношгар мо бр. 2315. ством Фпвансија Краљ. Срби]'е, ^ ; — Радомвр Живн звповвђ књигово-! 0 ова филијала узела је на себе ■ ђа, да јави ппуковнику Недељковићу, ј § пошиљнв новаца њиховпм коро- 8 ' адресу ца вој. пошту бр. 12. Стаар ! Иј дацама у Фрннпуској, Алжиру, Јј : од Фаруђпја и восац заосталн иосла !ј» Гу нис У. Русији, Корзици у свк- ■ | тз г. Радојлспићу шефу пешта. ма француским колонијама, у а 8 Швајцарској, свима Савезничким * ^ и неутралнцм земљама, као и у I Л главним варошима Србије. И Фнлијала је узела на себе а Р јјјј следсће банкарске операције; Г.г. Александра Радовановићка, кру ј И Куновину и нродају страно 8 ;ж'вске; Мнодраг Васпћ, Св. Николске;' п моноте, емпсију кредитних пи- !*Ј јРадош Косшћ, Кичевћко п Јевћенијеј™ снма; н&логе зн всплате у свима д јХерцетовић Штпске Поштанско-Те |» варошииа Грчке, Евроце и пре- ■ 'леграфске Станице. Хцтно ј"е. (8 коморских земаља; берзннеке на- Ј Из Канцеларије Краљ- Грц. Ген, Консулата у г олуну нн дан 23 авг. 1916 год. Бр. 2435. Да предстану овом Ген. Консул«ту ради извесног саопштења ђаци-неборци и то:

| Да и Ј воле предстата Поштанско Те ‘леграфском Магацину код Солувске ' жељезничке станице ради пријема ра јчуна п рачунских докуменама 25 о.дг. ј ниже именована лнца;

Јј логе и псилате купона птд. | Сем тсга, по налогу »Српског * В Црвеног Крста« примила је па 8 и себе деионовање новчанпх при- 8 9 лош кој'и су му намењени, «^(Ј)

‘|| 4 септембра отвара се ВАРИЕТЕ , ГЕТЕ.“