Velika Srbija

БРОј Ш.

ЗКЛИКА СРБИЈА

СТРАКА 8.

сти- Код Вердена је један командант батал,она тражио писмену наредбу за наступање. Један други официр је затзорен и деградиран зато што иије хтео да нде напред. Ми знамо да код нас у Немачкој влада узрујаност. Очекује се мир без победиоца н побеђенога. Жене су све прозоре на кући полупале пуковнпка 2<3- пука у Шарлотекбургу. Глад у Намачкој — Члаиак М. Хардена Амстердам, 3. септембраМакспмилијан Харден нише у »ЦукуЕфту“: »Канцелар саветује радничким синдикатима да престану бити огорчени услед ос' кудице намирнвца н& внглеску блокаду. То неће увести у ца-! ревину ни један килограм жита више. Ми смо од увек знали да рат измсђу Немачке и Енглеске мора изазвати блокаду. У ссгалом, то су нам јасно нагласили Бизмарк и Каприни. ,Овај аргумент је експлоатисзн више од сто пута, да ба нам св доказзла потреба заштитних тарифа. Чувари државе требали

Д Н Е В Н Е Дспутовао на КрФ. Н>. В. Принц Ђорђе допутовцо јс пре дза дана на Крф. Одликовање. Пуковник Живко Павдовнћ, један од наших најумнијих всјних аутори тета, који је утоку ових ратова бео душа рада у највишем штабу наше којвке, а сада на бојноме пољу постиже сјајне успехе, добио је ретко одликовање. ФранцЈСко 8ос16К „Асас1егшдие (1’Шб4о1ге 1ШегпаИопа1е“ изабрало је пуковника г. Павдовића за авога чгана и упутидо му свој орден, који краси прса само највиших француских и неких странвх европских лица. Честитамо пуковнику г. Павловићу на овоме много цељеном одликовању а уједно и првом оддиковању у наизој војсци, које се даје само као прианање способности и резултата у увду. Пуковник Христодуло уСолуну. Јуче по подно допутовао је у Содун пуковник Христодуло са 4000 људи. Одбор Пвродне Одбране приредво му је свечан дочек. За време дефиловања трупа пукЈВника Хриотодула становништво им је чинидо веома бурне овације. Бомбардовањв Кавале. Јављају из Атине да савезничка фдота бомбардује Кавалу. Долазак Руса Данас је приспео нови контнгенат руске војоке, који се је искрцао у 10 часова пре подне. Талијанска Флота у Пирвју. Очекује се долазак ■ тадијаноке фдоте у Пиреј.

рало г>отмерову армнЈу на орзо повлачење. С друге стране оие спречаваЈ'у Немце да пошљу појачања у Трансилванвју. У току овнх операција Русн су заробили 10.000 војника. Румуни у Ердељу Букурешт, 3. септ. Улазак румунских трупа у Брашов

бпо Ј*е тријумфалан. По свима црквама одржана су молепствнја за победу румунског оружја. »Ердељске Новине* пишу: «Румуни. буднте нам добро дошли! Ми поздрављамо лавове Карпата, који су за неколико часова прешли 40 км- планпна непроходних. (Радио.)

Сјајна српска сфанзива — Српски зван. извештај —

. Солун, 3. септембра. 2. сеатембра ародужени су нааади на фронту Меглена где наше \храбре труае аоред јаке неаријатељске снаге савлађују страховит алпијски терен , пузајуГм св уз камене зидозе. У аразцу Лерина ситуација је добра. Поред јуче аоменутих 29 тоаова зааленили смо јоги 3 тоаа, 2 за бацање мина , вигае митраљеза , кара , аољоких кујни , разних кола и осталог ратног материјала. Наши губици били су минимални, а неарујатељски огромни. Многобројне веже схумке сведоци су страховитог броја иогинулих Бугара.

су да има;у у виду такзо стање ствари, кад је избила спасност европског рата“. Говорећи о незадовољству становништва Харден помињв последње статистике нзмирница према којима се једном становнику не даје иедељно више од 90 грама сланине, једно јаје, пола фунге меса највише. «Нема више једне капи млекаУскоро Бе поврћу, живини, воћу бити невероватне цене. Немогуће је добити чисту кафу, Цена какау је четворострука. Ето разлога, са којих не можемо бити расположени. »Шта то вреда мзлионима људи, који не знају шта ћв им су-| трашњи дан донети као храну,! што им се даје писани одговор’ о количинама млека, месз, сланине, конзерви, живине и масти, на које тобоже имају права? Зар није допуштвно љутити се читајући те званичне циркуларе, док народ гунђа тражећи бар да га оставе на миру. „II тако сваклм даном све више се губи вера у користи, које нам доносе све опширнији системи статистика, карти и оба вештења« - .

ВЕСТИ Вредност предатих Фзрова, Атински ,,Неа Елао“ саопштава да је вредност грчквх форова са муницијон у њима, заузетих од Бугара, износи 550 мидиона франака. Француска цбнзура у Атини. Јављају из Атине да ће франпуск.а цензура на пошти, телеграфу и теле<ј) 0 ну почети да функционише од сут} а, кано у Атини, тако и у свима главним варошима у унутрашњости Грчке. Стање у Навали. „Неа Елас“ јавља да ће грчке трупе из Каваде, по наредби Макензена, бити испоелате га Драму. Грчки ће официри отнутовата 8а Немачку. По у Паризу. Јављају из Париза да је генерал По, који се је бавио у Русији, приспео јуче. Па станици је дочекан одушевљено. Захвалност. Г. Павле Матић трг. из Београда, предао је Владинкм Комесарима 100 драхми на име помоћи сиротнам српским избеглицама. -* Владини Комесари у име сиротних срнских избеглица и овим путем изјављују дародавцу своју »ахвалност.

РУски уепеси Петроград, 3. септсмбра. Према накнадним вестима из Пстрограда Брусилова армнја нагло напредује и потискује непријатеља. Руске су трупе с:игле код Халича и примо-

Саопштења Ленка Поповаћ муж јој псрезвпк I з Крушева, да се јави Владиним Комееарима. За Србију — Селимир С. Весовић банкар. чиновник извештава своју жену Мирију да је извешће о љој добио као и карту упућену г. Вода — Женевз. Мо ли за извештај да ли је новац вримила. Са здрављем је врло добро. Воја, Милан, Света, Сава, Дика и Кс -1 ста еви здрави. Јавити ее на пошту. број 999. — За Гисту Јовића земљоделца н Добросава Атанацковића жедезничара пита Стојко Јоввћ жандарм охридског одреда и јавља дз је здраво са Светом Симеуновим. Моди да му се јаве истим путем. — Пашад. ппуковник Гаша М«лутиновић из Ниша, моли г ђу Тројку Мирка Лазића порез. из Ниша, Југоввћева 39, да му јави преко војне поште бр. 315, или Веогр. Новина, где се налази Цаја са децом. Је лн примила поолатих јој у неколико ма-

хова 1500 фрапака. 'Чика Марко и Драгиша здрави су. — Милорада С. Трифуновића, обвезника и Пантелију Митановића наредвика, тражи Марко Фирауновић, да се јаве па адрееу истога, кројачка чета бр. поште XX. — Драги Стевановић из Чачка колз пријатеље,позеанзке и другове његовог сина Милоша, регрута, о коме је чуо да ј'о у Солун дошао о Божићу заједпо са евојнм друговнма регрутама и о коме сада ништа ие зна где је и Ј'е ли жив, да га известе преко уреднаштва „Вел. Србиј'е«. 1-3

епецијалиста за унутарње болести. — Управник болнице за заразне болести

Прима сваког дана од 11—12 пре н од 5—6 по поднв у француској апотеци ул. Франк бр. 35 — у згради француске болнице — а од 2—4 по подне у своме стану улица престоло, насдедника Ђорђа бр. 35 — упоредно ул. са булеварОм краља Константина.

ш

Српско Тргввачко Друштво А. Д. . — С 0 Л У н Мисир Чаршн бр. 3. (Спроћу Централне Поште у згради Хотел „Слободе 1 *—„БЉбНе 1 ) Обавља све банкарске, трговачке и транепортне послове. Врши обичне и телеграфске новчане исплате зд Србију, Швајцарску и све Савегничке државе. Прима новац на штедњу и чување. Обавештења бесплатно. 4-80 ЈЖРАВА.

Нашем милом и непрежаљеном ф Јовану М. Илићу бив, члану управе Вароши Битоља даваћемо у понедеоник, 5-ог свсг м-ца, у 10 часова пре подне ЧЕТРДЕСЕТО ДНЕВНН ПОМЕН у овд. содунској цркви Св. Саве. Солун, Септембра 1916. год. Ожалошћени: Супруга Драга; браћа: Драгиша, Сава и Миша; ветови: Тодор ■ Ј1азвр; сестре; Јелисавета, Вукосава и Стана шурак Живорад: пашеног Перо Радивојевић; свастива Зорка и оот. фамилија.

]