Vojin

452

ЈУРИШНА КОЛ.ОНА НРИ НОВОМЕ ОРУЖЈУ

рећи, покретна фортификација. Овај начин закдона мислимо сачуваће вранцуској војсци стару јуришну вредност и њен бајонет остаће и даље светао*). Ужице, 10. 9, 1869. Н аписао 0. Г еп.

Војно-научне задруге и њихов значај. (Наставак) До пре кратког времеаа војннчка служба била е за чудо примамљива: слава је имала млого више дражи у себи, захтеви су били мањи а у след тога и материјални рачуни и интереси од млого мањег значаја. У то доба у војску су ишле по најбоље личности из народа. Данас пак, кад су науке достигле толики ступањ савршенства, кад су прокрчени толики путови, на којима се наука може прпменити на живот и народну привреду, — данас, велимо, за људе, који хоће рада, осим војничке каријере стоје отворена толика и разна попришта, на. којима може сваки добити и славе и осигурати свој живот и своју будућност. Таква промена у савременом животу на сваки начин од незгодног је утицаја на војнички сталеж а особито на састав ОФицирског тела. Војничка је служба сада тако рећи , прибежиште само оних људи, који из ма каквих узрока не могу наћи уживљење ни на каквом другом пољу; изузимајући незнатан број људи, који се од срца одају војничкој служби, сви остали сматрају је као привремено занимање, и остављају је, чим наступи згодна прилика.

(*) Од преводијоца. Овај чланак, и ако толико чудан, мисдимо да не ће остати нечувен; и ми лепо молимо другове своје, да о њему свој суд изреку, — као, што ће мо и сами одмах после то учинити.