Zavod za statistiku

2. ПОЛИТИЧЊА ПОДЕЛА DIVISION POLITIQUE

.-.-.—

На врху државне управе стоји у Србији министарски Савет, који састављају министри појединих струка управних и председник министарског Савета. Министара пма осам, и TO: министар правде, просвете и црквених послова, иностраних дела, унутрашњих дела, финансија, војни, грађевина п народне привреде.

1. Председнику министарског савета потчињена је Главна Контрола, и на његов предлог постављају се чланови и остали чиновници Државног Савета и Главне Контроле.

2. Џод надзором министарства правде стоје сви судови: највиши, касациони суд, апелациони суд, првостепени «судови, којих има свега 23, и трговачки суд у Београду. Осуђеници издржавају казну у три казнена завода (у Београду, Пожаревцу и Нишу). Министар правде чувар је државног печата. Он поставља и јавне правозаступнике по постојећим законским прописима. |

9. Министарство просвете и црквених послова стара се о моралном и просветном унапређењу народа. Има два одељења: једно за просветне а друго за црквене послове. Под управом министра просвете и црквених послова стоје: Главни Просветни Савет, Српска Краљевска Академија, Велика Школа, и ове просветне установе: народна библиотека и музеј у Београду, јавна библиотека у Крагујевцу, народно позориште и државна штампарија. За тим: богословија, учитељска, школа, 14 гимнасија, 8 реалке, 10 нижих гимнасија, 2 више женске школе (у Београду и Крагујевцу), и 97" основних школа (847 за мушку и 1830 за женску децу).

Црквеним пословима управља архиепископи бедоградски и митрополит Краљевине Србије. Србија је подељена,