Zavod za statistiku

vi

којега је прва књига изашла 1895. године са подацима из 1893. године.

У овој књизи изнесени су први пут сви статистички подаци, који се у Србији прикупљају. Не само наша штампа, већ и страни стручни листови повољно су оценили ово дело, при свем том, што је оно било још врло непотпуно.')

Друга књига Статистичког Годишњака изашла је 1895. године, и у њој су објављени подаци за 1894. u 18929. годину. У предговору ове књиге поменуте су све тешкоће, које су стајале на путу проширењу садржине њезине, и наглашено је, „ако буду прилике повољније, "и ако буде бољега одзива од стране појединих државних надлештава и управних власти, да ће трећа књига Статисетичког Го дишњака бити потпунија“. И ова трећа књига излази сада. Поштовани читаоце наћи ће у њој доста нових података, али ће покрај ових у неким рубрикама наћи знаке питања место бројева, јер није било могуће добавити потребне податке.

Ово пада највише у очи у деветом одељку, где се налазе подаци о нашем рударству. Ове толико непотпуне податке дало је рударско одељење министарства народне привреде !

Сви прегледи по окрузима, које у овој књизи доносимо, удешени су према изменама у Закону о административној подели од 16. Фебруара 1896. године. Ниш је додат новом нишком округу, а окрузи: црноречки и тимочки спојени су у један (тимочки) округ. Имали смо у виду и све доцније измене, али само у толико, колико се оне тичу становништва.

1) Наводимо овде речи г. G. von. Mayr-a чувеног професора, минхенског универзитета и статистичара, из његових списа Allgemeines statistisches Arhiv (У књига страна 688). Он sein: „Im Augenblicke als dieser Bogen Zum Druck

kommt, erhalte ich den ersten Jahrgang des hier genannten Werkes, mit welchem auch Serbien in den Kreis, statistisch-eirilisirter Länder eintrit, welche jährlich eine Zusammenfassende Übersicht statisticher Ergebniste bieten“.