Zbornik radova

Прање зуба се обављало на више начина помоћу соли (трљањем десни и зуба), испирањем уста чајем од камилице, канхариона, нишадором (NaNOs), камфором, ракијом... Ујухро, пре јела, пио се чај од дивљег јечма или су се исхуцаном, изгњеченом гранчицсм исте трљали зуби и десни. Најопробанији и најукусније средство било је, иаравно, јабука. Болести грла Болести грла у народу се најчешће изједначавају са болешћу крајника. За лечење се употребљавају облози од ракије, лоја или раженог брашна, прженог са маслом. Грло се исгшра камилицом, затим водом од скуваних јелових иглица (иглицама се облаже грло). Гушавост Као лек се користио чај од шаргарепе и „браде” кукуруза. Запаљење крајника Лечи се облогом од сланине (старије од 1 године) посуте алевом паприком или од ракије, црног лука, истуцаног, изгњеченог и преливеног са I—2 капи сирћета. Прибегава се и гњечењу крајника средњим прстом, посутим сољу или нишадором. Користи се и испирање крајншса сланом водом. Бисока температура За снижавање повишене хелесне температуре „ватре” користи се бело вино или препрана чисха масх, преливена шл>ивовим оирћехом (болесник се химе исхрља). Од облога највише се употребљавају оне од шљивовог сирћеха, кромпира, белог лука, расола и киселог купуса, квасца преливеног ракијом, измућених јаја (најчешће се схављају «а хабане, дланове, под пазух). Кажу да и биљтса кучица онижава хемперахуру ако њом исхрљамо болесникаве руке. 3a оправљање чаја корисхи се корсп хмеља и шипуре. Грозница За лечење хрознице улгавном се упохребљавају разни чајеви: чај од биљке подубице, пелена, хајдучке храве или кичице. Шкрофуле (ране на враху) У 1 литар љухе ракије схави се 20 младих орашчића (у После 20 да«а напихак се пије свако јухро (Ixl мала кашика пре јела). Скувано ћехеново семе, захим биљке звечак осушена, издробљена помешана са чисхом препреном 9 пуха свињском машћу, корисхе се за облагање рана. Туберкулоза Раније за лечење хуберкулозе људи су гшли козје млеко, досха ~живих” јаја, чај од белог слеза, јели сланину од јазавца.

39