Zbornik radova

свети. Од коже брава куповале би се свеће и тог брава није клао нико из куће умрлог (Арсић-Вујновача). Умесила би се три хлеба који су без слова. Они су се пекли посебно и ломили пре поласка на гробље. Негде су се правиле по три намењуше (јутарња, дневна, вечерња) које су биле округле и на средини би се ножем или виљушком направио крст Поповиђ, (Вујновача) или се на свакој налазило слово, Хацић (Ребељ). Оне су се пекле заједно са осталнм хлебовнма и прве су ломљене. Мобе За пољске радове се сазнвала моба па су се за све раднике спремала три оброка: доручак, ручак, ужина, вечера. За доручак се спремала и нзносила на њиву цицвара са кајмаком која је кувана у котлу. Прва чабрнца кајмака се остављала за мобу и звала се „жетеларка”. За ужину се спремала супа, месо, сир, кајмак „попара”, скроб од пројиног брашна, пита гужвара. Вечера се служила код куће. За мобу се правио посебан колач од пшеничног брашна одозго посољен и посут белим луко.м. Колач је држала газдарица док су ra момци и девојке уз песму кидали и делили људима. За вечеру се служила храна преостала од ужнне (Пиргнћ, Ребељ). Код Ранковића, Мијачи за доручак се износио пасуљ, сланина, сир, кајмак, листара, а за ручак би се износила цицвара и месо. За вечеру се јео остатак од ручка. Бабнне За бабине породиљнна мајка правп ншарани колач који се ломи на два дела кад почне славље (ломи га онај који седи на првом челу) Пиргић, (Ребељ). На бабине су се носили колачи и два колачића од којих је један био прошупљен (у зависности да ли је мушко или женско дете). Сваки гост још доноси и кувану или печену кокошку (Арсић Видосава) и сир и кајмак Давидовић (Мијачи). За крштење ближи рођаци доносе прасе, а даљи кокош (сви доносе торту). Свадба За свадбу се обично закоље овца и укува чорба и мало кромпир паприкаша. Домаћин није имао никакав посебан хлеб. За свадбу се храна износила следећим редом: послужење (шећер, вода, кафа, ракпја), хлеб, чорба од бравчјег меса, паприкаш. Даровани брави су се пеклн на свадби, Поповић, (Вујновача). За свадбу се јело из земљаних тањира са дрвеним кашикама. Служило се поред осталог купус и месо Давидовић (Мијачи). Они који долазе на свадбу обично доносе јањце и два колача, Јовановић (Вујновача) н три погаче, вино или ракију, Поповић (Вујновача); на девојачку свадбу су се носили само даровп (кудељне кошуље). Занимљивостн - печурке, када се наберу, оставе се да се суше на сунцу на синијама. Брале су се медведаре н млечаре; млечаре се после прања испеку илн пспрже; ако се прже онда се умеша лук и разбије једно јаје; ако се пеку онда се једу са снром, Бебић (Вујновача). -кокошке се прже на кајмаку - чнст парадајз се киселио са утуцаним белим луком: ред парадајза ред лука, после се и ставн зејтин. - од набубрелог теста се узме комад и замени се пројиним брашном у облику лоптице (више њих); то се укува у кукурузно брашно и остави да стојн на тепсији 7 дана да би се створио квасац (Ранковић, Мијачи). - у стара вре.мена корнстило се домаће спрће; добијало се тако што се зелене шљиве (најчешће ценерике) истуцају, прн чему се добија њихов сок и то се користи као снрће (Давидовић, Мијачи).

78