Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

96. Крчмарина 1552. 105

Под крчмењем разуме се точење пића на количине мање од 127; килограма, а у отвореним судовима.

Трговци могу продавати пиће само у бурадима, но не мањим од пола хектолитра, а у Флашама затвореним могу продавати сваку количину но флаше морају Општи снабдевене са маркама, које ће министар Финансије прописати, а којима ће се доказивати да је крчмарина плаћена,

Ако се ко ухвати, да крчми пиће не имајући на то права, по напред поменутим одредбама, казниће се: први пут са 100 динара, други пут са 200 динара, трећи пут са 400 динара, а у сваком поновљеном случају по 500 динара.

Ову казну изриче и наплаћује на корист своје касе општинска власт. Но ако општинска власт дужност ову немарно врши, онда ће на жалбу полицијска власт казну ову изрећи у корист државне касе.')

о

Члан 3.

Сваки крчмар и сваки трговац, који ради се пићем, дужан је да, кад овај закон у живот ступи, ради наплате крчмарине јави власти колико пића има на еместишту или у подруму и да јој пође на руку, да се непосредним прегледом увери о тачности пријаве.

Сваки крчмар и сваки трговац, који ради с пићем, дужан је даље, да кад год купи, или иначе, ма то било од сопствене производње, прибави и у свој подрум унесе нову количину пића, ову у своју књигу или бележник заведе од кога је

5 Објашњено 4. септембра 1552. год.