Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

182 20, Крчмарина 1852.

као стварно јемство интабулација на непрезадужено. непокретно имање, српске држ. артије од вредности, обвевнице од 1876 год., лутријске, жељевничке, аграрне, у опште све обвезнице, које српека држава гарантује.

Члан 17.

На пиво, које се затекло сада, када закон о крчмарини у живот ступа, наплаћена је трошарина по закопу од 19 јуна 1817 год. С тога се на њега неће наплаћивати сада трошарина, _него само крчмарина.

Да би се ово правило могло извршити, власти ће одмах пописати по пиварама сву количину пива, која се затекла у времену, кад је закон о крчмарини ступио у живот, па ће добро пазити, да свако буре пива, које се излаже продаји, а напуњено је старим пивом, буде снабдевено крчмаринском марком од одговарајуће вредности, узимајући као основицу оптерећења 4 динара од хектолитра. Буре старог пива од /; хектолитра, мораће дакле носити марку од два динара; буре од У, хектолитра марку од 1 динара. Ове марке разликоваће се од осталих марака и по бојим по томе, што ће на њима стајати наштампано: Привремена крчмаринска марка за пиво“. Бурад у подрумима пивара неће се пре продаје ни печатити ни лепишти крчм. маркама. И на вина, ликере, рум и остала пића у Флашама, која су пре овога закона увежена са стране, удариће се привремене крчмарске марке од одговарајуће вредности, само што ће онај, који такво пиће има, морати да докаже, да је на исто платио крчмарину по старом закону.

Крчмаринске марке за ову цељ биће од друкчије боје но сталне марке и даваће се бесплатно.