Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

~

29. Крчмарина 1852. 181

рачунати 25 пар. дин. на Љљ к' = 18 и на (а к' — 6 пар. динарских. да рум биће исто онолико и исте врсте марака, с том само разликом, што их има још и од 50 дин. за 200 ке, од 10 дин. за 800" и од 125 динара за 500 3".

Чт. 25.

Пошто је чланом ( тач. 1. закона, на вино у бурадима од 100 килогр. одређена такса од 2 динара, то ће се терет крчмарински сразмерно тој стопи оптерећења поделити на мање судове.

Тако на пр. буре од 100 килогр. (што је равно старом бурету од 2 акова) платиће 2 динара; буре од 50 кил. (етари аков) плати ће 1 динар, буре од 25 кил. (рав. бурету по старој мери од пола акова) 50 пара динарских.

Чт. 26.

Где се буре не може тачно подвести под ма коју меру оно ће се оптеретити марком, која одговара најближој величини. Гакон. нр. на буре вина, које је за 24 килограма па на ниже лакше од 50 килограма удараће се марка као на 50 килограма а на буре које је теже од 50 кр за 25 килограма па на више удараће се марка као на 100 килограма и т.д. Ово п следеће правило важи за бурад која би била напуњена ма којим пићем.

мо

Чт. •

Да би се марке могле лако прилепљивати дужни су сви крчмари и трговци да срезују чепове п врањеве равно с дугама тако да се марка као што треба може прилепити. Где они то сами не учине учиниће власт.

|