Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

154. 36. Монопол соли 18

постојећим законима увозну царину, регал и све споредне царинске таксе, које се таксе за време трајања уговора са предузимачем неће моћи повишавати, нити ће се какве нове таксе од њега наплаћивати.

Осем тога предузимач ће плаћати годишње једну суму на име монополеке добити државној каси, која ће се сума употребити на исплату интереса и амортизације зајма који предузимач држави даде.

6. Зајам о коме је напред реч има се положити држави у злату у ратама но тако да се најдаље кроз годину дана од дана оферталне лицитације са свим измири.

За овај зајам држава ће издати облигације на којима ће се ставити да се њихов интерес и амортизација измирују приносом од искључивог права увоза соли у Србију. Појединости тога зајма утврдиће се уговором између министра финансије и предузимача.

“. Држава ће у колико јој могућно буде дати земљиште за подизање солних магацина. Подизање ових магацина предузимач ће вршити за првих пет година како за сходно нађе, а после пет година ваља за нове магацине да подноси план с предрачуном министру финансије на предходно одобрење. .

8. У смшелу тачке 17. чл. П1. закона, држава ће при истеку рока уговору дужна бити да затекшу се непродату количину соли откупи по ценама које не могу бити веће од напред у тач. 4. утврђеним. Но пма се изреком разумети да количина коју је држава дужна откупити не може бити већа од оне коју је предузимач дужан свагда