Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

163

Србије п Грчке 1852.

Његово Величанство Краљ Јелина :

TP. Николу ПИ. Делијанија, официра краљевског ордена Спаситеља, итд. итд. Својега министра резидента у Београду;

који, пошто су један другоме саопштили своје пуномоћи и нашли их да су добре и исправне, углавили су ове чланове:

Члан |

Buhe потпуна узајамна слобода трговине пи пловидбе између поданика двеју високих страна уговорница, који ће, и једни и други, моћи да се слободно насељавају у области друге земље.

Срби у Грчкој пи Јелини у Србији моћи ће узајмице, саобразно законима земаљским, улазити, путовати или бавити се у потпуној слободи ма у ком крају једног или другог земљишта, ради вршења послова својих; у томе ће уживати, и у личности пи у имању евоме, ону исту заштиту коју имају грађани земље или поданици најповлашћеније државе.

Њима ће бити слободло да на целом простору двеју земаља, воде индустрију и трговину, како у велико тако и на ситно, а да не буду подвргнути, било у личности или у имању своме, било у вођењу трговине или индустрије њихове, никаквим општим или локалним таксама, нити порезама или обавезама, ма какве природе оне биле, које су друкчије или теже од оних које су ударене на грађане оне земље или на поданике најповлашћеније државе.

Тако исто у свему што се тиче локалних дажбина, даринских Формалности, посредништва, фабричких знакова или угледа које уносе путни

1916