Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

= ~

Србије ш Велике Брштаније 1552. 1

ком повластицом или слободом која је дата пили која би се дала поданицима или трговини које треће државе.

Не може се пак увозпик користити семо повластицама које ву дате или које O! се дале суседним земљама Орбије у олакшицу пограничног промета. По томе се повластице и олакшице које су између Србије и Аустро-Угарске углављене за погранични промет неће примењивати на увоз еспапа из Велике Британије.

о И и

Ако би увозник изјавио да хоће да му се еспап царини по одредбама уговора са Великом Британијом, дужан је, да осим изјаве (декларације) о вредности и природи увезене робе (члан У. уговора), поднесе још и један од докумената, који се спомињу у У. члану уговора (то јест: било изјаву вредности сачињену пред влашћу места у коме је роба произведена, опло уверење о вредности издато од трговачког одбора у месту пропзводње, било изјаву вредиости сачињену пред српским конзулом најближега места). У овом случају, ако ђумрук нађе да при јављени еспап вреди више него што је у декла» рацији пли у поднетоме документу означено, он може еспап отсупити по пријављеној вредности додав томе још 5, сходно другоме ставу У. члана истог уговора. Ако пак не поднесе овај докуменат, ђумрук ће еспап царинити по општој пили 'уговорној тарифи с којом трећом страном државом како увозник буде изабрао. ')

Докуменат, о коме се овде говори, ваља да буде преведен на сриски ако је на страном језику написан; сам превод пак као и истинитост

5 0 овоме види 18. новембра 1582.

SBOPHITE И А СОТО. 12