Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

Србије п Аустро-Угарске 1552. 259

Трећи пример. Има предмета који су у регистру поименце или, по своме роду или изради, у групи на тарифу упућеви, али је у исто време ту и то назначено: какви и од чега управо треба да су ти предмети, па да се под дотичну одредбу тарифе могу подвести.

Да узмемо за пример алне.

Регистар спомиње: 1) алке од гвожђа или челика крупне (гломазне); 2) алке дрвене грубе или крупније нефарбане и неуглађене: 35) алке дрвене грубе или крупније Фарбане, лакиране или углађене ; 4) алке дрвене ситније или иначе Фино израђене, и најпосле 5) алке од стакла илп порцелана. Питање је сад: где су у регистру упућене на тарифу алке од гвожђа или челика ситније г Или где су у регистру упућене алке од месинга пли сребра пли бакра или од каквог другог материјала, који нити је гвожђе и челик, нити је дрво, стакло или порцелан“ Нису нигде. И за то што нису упућени нигде, на њих се онда мора применити само последњи став уговорне тарифе, који одређује царине 8", од вредпости.

Или да узмемо за пример тканице палучне.

O тканицама памучним у тарифи је реч само у 18. броју под а) 6) в) 1. одељка.

Под а) спомињу се изреком само: поркет (молетон) и друге сличне материје, сирове, и органтин за поставе, а под 6) само: рубље за столове и мараме џепне.

Под в) пак набрајају се: поркет (молетон) и друге сличне материје, цвилих, дрилих, материја за постељу, покривачи, материје за панталоне и капуте, пикет и друге сличне дебље материје, све бељено, бојадисано или шарено ткано или штампано. Џитање би сад могло бити, да ли се под трупу тариФе под ве) 15. броја могу подвести и

165