Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

Србије и Аустро-Угарске 1582. 261

Узмимо за пример астале од дрвета, и претпоставимо да они пису нигде у регистру поименце на дотичиу позицију тариФе упућени. Шта треба у таком случају радити 2 Астали су дрвени, дакле им је основни материјал дрво, а по употреби долазе у ред намештаја. Кад то знамо, онда ваља у регистру потражити, да нису обухваћени у групи дрвенарије или у групи намештаја дрвеног. Ако то учинимо, видећемо, да се у дрвенарију или у намештај од дрвета по ономе како је у регистру изложено под писмом Д) под именом „дрвенарија“ ли под писмом И) под именом „мамештај од дрвета“, разуму и астали од дрвета, па ће се за то они и подводити под ону групу или позицију уговорне тарисе, на коју су регистром под именом дрвенарије или намештаја од дрвета упућени.

Или да узмемо да је случајно изостављен други један предмет: тањири. Тањири спадају у ред посуђа, и за то кад их нисмо нашли под писмом 7') на име тањира, тражићемо их на име посуђа. Пошто је посуђе у регистру тачно описано и према материјалу и изради његовој изреком на надлежну позицију или групу тариге ушућено, на тањире се дакле неће примењивати последњи став исте тарифе, него наравно она одредба њезина, на коју су ту упућени.

Узмимо најпосле и трећи какав предмет, н. пр. брашно. Ако брашно није регистром на име брашна упућено, упуђени су млинарски производи ; а пошто је и брашно један од млинарских производа, то ће се и нањ примењивати она позиција или група тарисе, на коју су упућени „ллинарски производи“.

Тако би се исто чинило и кад бисе нашло, да су н. пр. у регистру изостављене од јужнога,