Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

18 8. Џовлашћеници код паринара 1882.

Распис, да се оним лицима, која имају исправу налпих посланства на страни, кад у Србију пређу чине све могућо олакшице паринесже.

Наше посанетво у Бету доставило је г. министру спољних послова, како му се аустро-угарско министарство епољних послова, и преставници страних држава у Бечу често обраћају молбама, да даде писмену препоруку, чиновнику дипломалтоке или друге струке упућену на наше ђумручке пограничне власти да може у Србију прећи, а да му се пртљаг и ствари не прегледају.

Једно, што овакве повластице чине све стране државе и нашим дипломатским и другим чиновницима, а друго што је министар Финансије другим одељком тачка ж. 5 96. закона о устројству ђумрука овлашћен да ослободи од плаћања ђумручине и узгредних такса и оваке ствари, наређујем:

Да се при улазу у земљу и излазу из земље не чини никакав преглед и експедиција над пртљагом и стварима дипломатских и других чиновника страних држава, кад поднесу од нашег посланства на страни попуњену по обрасцу под |. приложеном и послаником или његовим заступником потписану препоруку.

Кад ђумрук прими ову наредбу да ми јави.

АЛ 411 6. априла 1882. год. у Београду. Министар. финансије,

Чед. Мијатовић, с. р.

па паран ски паран