Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

(4. 18. Трговачки уговор ивмеђу

v вине Србије објављиваће овај средњи куре. Трошкови око преноса, осигурања и комисијона сратунаваће се по истом мерилу.

2

Еспапе, на које се има да наплати царина по вредности, мора ђумрук прегледати за 48 сати пошто је декларација поднесена.

Ако ђумрук нађе да је декларисана вредност недовољна, има, за 24 сата после царинског прегледа, право да изјави да ће еспап задржати за се, псплатившу уносачу вредност коју је он декларисао m Jom 10 на сто, разуме се да се у овом случају неће ваплађивати ни парина ни узгредне таксе. Исплата се има да изврши за 15 дана од дана када је ђумрук пзјавио да еспап задржава за се."')

Не изјави ли ђумрук за 24 сата после царинског прегледа да хоће да се користи правом откупа, мора, по истеку овог рока, издати уносачу еспап, наплативши царину по оној вредности коју је уносач означио у декларацији.

Уносач,. према коме српски ђумрук хоће да употреби право откупа, може, ако му је то угодније, за осам дана пошто му је саопштена. ова одлука ђумрука, тражити процену еспапа вештацима. (Ово исто право има и ђумрук, ако не налази за умесно да одма откупи еспап; само што мора саопштити уносачу своју одлуку односно вештачке процене еспапа, за 24 сата носле царинског прегледа. Ма од чије стране да је тражена вештачка процена, ђумрук је дужан да уносачу, на његов захтев, пзда еспап пошто

i) (Оојашњено 5 октобра 1552.

А

сви aber a

+

аи ту