Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj
14 0. Трошарина наштипритус 1883.
бар на 15 дана пре јави написмено надлежној полицијској власти и ту да назначи:
а, Место где му радња постоји;
0, Кућу или зграде у којима ће производњу да врши;
в, Број, величину и конструкцију казана и других справа и прибора одређених за производњу.
да пециво ракије испод 38 процената, произвођач се не мора пријављивати власти, али ове имају права и дужности да иту производњу могу у свако доба контролисати.
Члан 5.
Ко би почео пећи шпиритус или ракију преко 88 процената алкохолне снаге, а не би за то власети у одређеноме року јавио (члан 4), томе ће се даљи рад одмах обуставити и овај се не еме настављати, докле то министар Финанције не би дозволио.
На количину пак, за коју се истрагом докаже да је до дана обуставе произведена, наплатиће се трошарина.
II. 0 РАЗРЕЗИВАЊУ П НАПЛАЋИВАЊУ ТРОШАРИНЕ
Члан 6.
Раврезивање и наплаћивање трошарине може се чинити или:
а, Џо количини која се изнађе премером саме произведене течности на ваги (кантару); или
6, По погодби с произрођачем илџ по оцени вештачке комисије о вероватној количини годишње производње; или
в, По количини на основу контролника (справа за контролисање произведене количине, Kontrolтеззаррага). O i масени дани
темељне