Zemunski glasnik

међу Бугарима станују. Ово је Емин сам прииоведао пред местним поглаварством. Овај Турчин осведочен о праведности њихових жеља поклони им са највећом готовошћу три коња и двоја кола, која хтедоше они од њега купити. Добар Турчин није хтео плате примити али обећа, да ће му коње вратити, кад се ствар доврши. Кад је овдашње поглаварство чуло за чету, оправи одма ПХулимана и Емина Ефендију са 150 Турака и близу 100 људи уредне војске, да чету потерају, који око 7 сати у гори међ Батаком и Карајсином стигну. Из ови и други села бејаше натерано до 1000 Черкеза и толико сељака и с овима започну Турци страшну борбу. Од стране Турака падну у овој борби 2 мулазима, 5 вланкона, до 100 Турака и Черкеза, а међу тима и Ага од Шиштова и више заптија. Борба трајаше до 9 сата. Чета се повуче иза шанцева, које нађоше у гори где их Турци обседну. Бугарима пође за руком те измакну, и Турци изгубише сваки њиов даљи траг. Одважни Турци су у великом немиру, они су скупили ове ноћи 200 људи (Бугара) да стражаре но граду. Познато је, да нису могли наћи човека мла|ега од 35 — 40 година. ТелеграФски савез међ Рушчуком и Трновом је прекинут. Хаџи-Беј је отишао, да у Рушчуку извешће даде. Па онда даље вели: опет стигоше амо жалостно вести за Турке. Међ Шиштовом и Трновом, близу села Карајсина, помоли се добро наоружана чета, која славно прву борбу сврши. Мухамеданци су потучени; 200 Черкеза и 80 заптиа је мртво, много се.љака и војника; са бугарске стране има 15 мртвих. Борба бејаше на цољу, где чета нађе цтнцеве и где се утврди. 'У Рушчук донесоше једнога заробљеника и главу једнога мртвога. Ово је глава како се хоће да зна, цопа Стевана, рођеног цг Рушчука. Кад је овај у борби убио вођу загггиа ? поседе коња, залети се у редове турске и убије ту 15 људи. Ово приповедају сами Турци, који су у борби учествовали. Он се у^али од своЈе чете мислећи, да нема на близу ' непријатеља у близини, ал из заседе га нападну два заптије и жива улове и одведу у Рушчук, где га у ирисуству францусКога и пруекога консула испитиваху. Код њега се је нашло 100 натрона и 20 ока барута. Упитан, што је хтео са барутом, одговори: „1 о је ствар устаника." И револуционарних прокламација кажу да се је код њега

нашло, и у њима да стоји измеђ осталога: „Бугари нека не очекивају од Русије да ће их она спасти . . . нека се сами подигну и нека рачунају на своје силе." — У Шпанији је велика узбуђеност. Између грађанства и војске највећи раздор у Барцелони. Ђенерал је збацио преФекта по праву, које му опсадно стање даје. У Баленцији су тражене тајне штампаре, због чега су многи позатварани. — У Ватикану се спрема догматични меморандум, где се аустријски католици, који промену конкордата одобравају опомињу, да ће са-, вести својој одговарати. Још ће изјавити и то, да се никада није смерали, бунити аустријске поданике против конституције.

НАРОДНА ПРИВРЕДА.

Бечки телеграм о житној берзи није нам стигао. Стање вор Саве. Код ЗсмЈиа: У Петатс 2. Августа: 6 ст. 9 пал. над нулом. Суво. „ Суботу 3. Августа: 6 ст. 5 пал. над нулом. Суво. „ Недељу 4. Августа: 6 ст. 0 пал. над нулом. Суво. Код МитроишЈС: У Петак 2. Августа: 4 ст. 9 пал. над нулом. Суво. „ Суботу 3. Августа: 4 ст. 0 пал. над нулом. Суво. „ Недељу 4. Августа: 4 ст. 4 пал. над нулОм. Суво. Код Снска: У Петак 2, Августа: 1 ст. 0 пал. под нулом. Суво. „ Суботу 3. Августа : 1 ст. 2 пал. под нулом. Суво. „ Недељу 4. Августа: 1 ст. 3 нал. под нулом. Суво.

ЗСМЈН. Ове недеље прошле су Савоушће лађа Аг.тона Вигера са 5000 вагана јечма за Сисак; лађа Николе Иоповића из Панчева са 4000 вагаиа КЈ1>УРуза за Сисак; лађа Марка Крестића са 9000 вагана жита за Снсак.

1Т1 Зеиун, 3. Августа. Овдашњој полицији би од магистрата наложено , да поднесе извешће о резултату овогодишњег свиларства у Земуну. Имали смо прилику видети то извешће, које нас ни мало није задовољило, јер се ту показује са свим незнатан резултат у тој струци, премда се зна, да извешћа, која се дају „званичцим путем" ретко кад су достаточна у привредним стварима. Незнамо, зашто није магистрат тај цосао управи господарственог друштва цоверио. По том извешћу Францталеки је учитељ г. Крамер 64 'Д лота семена употребио , од ког је 692 З д Фуцти буба добио. Исти је одранио 24 лота јаианског семена ; 2'| 2 „ балканског из Со^лје; 33 „ срнског из Градипхта; 1'| 2 „ брианц;олског'из Сплета ; 2 3 ј 4 „ бриапцолског из Пизине ; 1 „ овдапЈљег, 64'| 4 лота свега.

Из свег тог семена одхранио је од 561 3 | 4 Фунти јапанске бубе ; 59'| 4 „ српске бубе; 7'| 4 „ балканско-соФијске; 4 1 1 4 „ брианцолско-сплетске ; 421 4 „ брианролско-тизинске ; Ц) 3 1, „ из овдашњег семена. 692 а | 4 Фунте свега. Осим ове количине одранила су још и нека Францталска деца упражњавања ради мало нешто свилених буба, коју је децу речени учитељ с тога обдарио. Малу неку награду добио је и неки Хунглер, штоје он најпре своје бубе одхранио. Осим г. Крамера занимао се у Земуну са одхранењем свилених буба још и г. Ђорђе плем. Спирта, који је два лота јапанског , и један лот балканског семена одхранио. Од прве сорте добио је 65 Фунти јапанеке и 14 '/ 2 Фунти балканске бубе. Подићи ће се скоро из Земуна непосредно у Панчево телеграФска линпја преко Дунава и рита. Телеграфски инспектор овдашњи био је ово дана тога ради у Панчеву. Овом приликом можемо јавити , да је телеграФским чиновницима повишена плата. Најнижи чиновник телеграфски имаће одсад 500 Форината годишње плате. О резул^ту овогодишње летине у нашем пределу не може се још точно што јавити, јер је задоцњено све због рђавог времена месеца Јула. Толико се зна, да је у Земуну и у околини слаба средња жетва. Како стоји у страним земљама са летич!ом. о томе следећи извештај говори. У Немачкој је раж пожњевена. Остале се хране у велико раде. Зрно се у опште добро плаћа; превазилази сваку наду. Онопова има много и тешки су, а зрно је сасвим здраво. Само из неких предела, на пр. из Селцтала (Рајнхесен) јављај .У, да је раж једва у средњу руку била. Са житом се до сада свуда хвале: добро је понело. Јечму је априлска врућина шкодила нешто мало, и не задовољава. Зобјеулепшем изгледу. Репица је била ове године издашна, еамо што је зрно лакше од лањскога, јер је рано узрело. Кромпир је красан и ако му доцније што не науди, онда им ове године нема равиих. И воће је рог дило. Скоро није тако понело, да све моткама грање подупиру. Шљиве су особито родиле на доњој Мајни. Већ сад долазе инос/грани купци и скупо их илаћају. И из Ветерауа и Оденвалда јављају, да је воће веома рот дило. Из Рајнгауа пишу, да сељак скоро није имао толико прилике, да с.е радује благослову жетве, као ове