Zemunski glasnik

У Земупу, 21 Новембра 1868.

ЗЕМУНСКИ ГЈ1АСНИК

ш

Земунски Гласник ивлааи Недељом у јутру. Цена му је годтпла б фо[шктв у банкнотама заједно е поштарином или достављањем у кућу. За Прсдбројнике у Србији стане дист овај дукат цесарскн сноштарином. ба Босну, Херцеговану и Стару Србију 60 гроша турских, ван турске поштарине, Коју предбројници сами имају плаћати.

Предилату на Земунски Гласник прима ивАустријс Сопронова печатња у Земуну, из Веограда и унутрашње Србије г. Велнмир Валожићу БеоБрој 4 граду. Предбројници из Босне, Херцеговине н Старе Србнје предброје се у плаћеним писмима код управе вилајетске печатље у Сарајеву. Без новаца никакве се не ув ажавај у н аручб ине.

Ко пма руководити избор млаиока за цркксну скупштину ? За кратко време престоји нам избор члановаза црквену скупштину. Ио § 13. II. б. потврђених саборских закллчења, бирачи су сви општинари мушки, који опредедене придоге на подмирење црквено-школских потреба уредно доприносе и не дугују на то за поСдедњу годину. По овом дакле параграфу само они могу бити бирачи, који определене прилоге на подмирење црквеношколских потреба уреДио доприносе; и будући, да су се код нас досад од општинског приреза (бетеЈпНецркиено - школске потребе подмиривале: то дакле за овај мах само оии могу бити бирачи, који плаћају општински прирез и не дугују на то за последњу годину. Изкључени су дакле сви оии, који неплаћају општински п])ирез, који га пису за ову посдедњу годину изплатили, као и они, које § 18. II. б. изкључује. Ко нак има руководити избвр чланова за црквену скупштину у овом прелазпом стању, то нестоји у потврђеним саборским закључењима. У њима истина да стоји ко има руководити п.ихов избор, али не овај сад при ступању потврђених саборских закл>учења у живот, но касније, кад се буде на основу потврђених саборских закључења изабрана скупштина мењала или попуњавала. За то нам ваља сада пронаћи пут, који би најбоље одГоварао смислу нотврђених саборских закључења. § 10.11. б. вели : бирање има бити под претседништвом претседника скупштипе и у присуству местног црквеног одбора , који јавно руководи бирање. Такав црквени одбор биће биран непосредно од целог православног становништва ове зароши, но томе дакле ваља и сада у овом прелазном стању да нађемо заступ-

ништво тако , које ће спремити за избор шта треба и које ће сам избор и руководити, а које је изабрано само од православог становништва. Ми држимо , да се православни чланови оиштинског већа никако немогу као такови узети; јер они су бирани од целог становништва ове вароша без разлике вере, и код избора њиховог Срби бирачи нису никако у виду имали, да они Орби, који су чланови општинског већа заступају српску цркву и школу. Свима нам је познато , да ми у Земуну имамо једно друго заступништво, којејеод целог православног становништва изабрано , и то за изкључиво заступање српске цркве и школе, а то је: ерш-^а црквена општина од 1801. године. Овдашње српско становништво овом је заступништву поклонило своје поверење, да га заступа у црквеношколским стварима и оно је дужност своју пуних седам година савестно и вршило. Политична власт истина да је у последње време укинуда то заступништво и поедове овог предала онштинском већу; но почем онштинско веће нема никаквог утицаја у устројство православних црквених скупштина но самим потврђеним саборским закључењима; то наравно, да ни један део општинског већа, неможе никаква посла имати са устројством срп. црк. скупштина. По самим потврђеним саборским закључењима морао би се од цедог православног становништва један одбор изабрати, који би за избор сва нуждна спремио и сам избор руководио; али, кад с друге стране знамо, да би се тиме само устројство црквене скупштине одуговлачило а може бити једва и са разним незгодама и тешкоћама постићи могло: то држимо, да је и краћи и сигурпији пут, да православно заступништво од 1861. године нрипреме за избор учини, да дан избора одреди

и да сам избор руководи. А већ и због тога смо, да оно руководи избор, што је и сам свети патријарх у своме писму на поменуто заступништво када ово захтеваше , да се допусти нов избор заступништва, рекао, да оно има дотле постајати, док се непотврде саборска закључења. Оно има и свога претседника који би могао претседничке дужности све дотле вршити, докле се неби нова црквена општина конштитуирала, а сви хвала Богу знамо , да једно, морално тело само са претседником својим може дужности своје савестно и брзо отправљати. Господин прота, као претседннк реченог застуиништва по својој дужноетв требао би да што мре с-азове чланове црквеног заступништва од 1801. године и да се ово својски и сдожно посла прихвати, ако смо ради, да нам црквена скупштина од нове године у живот ступи. Реко смо што пре, јер знајући добро какав ће велики и важан задатак имати нова црквена скупштипа; а знајући и то у каквом се занемареном, запуштеном и јадном стању налазе наша црквено-школска дела ; држимо да са устројством њеним нетребамо а и несмемо оклевати. Реко смо, да се својски и сложно посла прихватимо , јер ако икад, то заиста сад при устројењу нове црквене скупштине нуждноједа заборавимо дична неспоразумљења, ако су каква досад међу нама постајала, па да нас само тако важан задатак сктпштине и цел која се постићи има, руководи, како при избору, тако исто и при каснијем њеном раду. Тако браћо, ако само братски и сдожно од сад радили будемо, постићићемо и ону цел, коју имадоше народни посланици, а и биће нам светао и дични об}>аз пред осталим српским светом. У тоиме срећан рад!