Žena

===>.

| Женска читаоница „Посестрима“

А У Еовоме Саљу.

У овом броју „Жене“ доносимо слику чланица женске читаонице „Посестрима“. Иако је на слици тек нешто више од половине чланица, (сликана после једног недељног састанка), ипак нам та слика покавује, да је женска читаоница у Новом Саду обгрлила, вближила и посестрила све слојеве народа. У чланку, који је изашао у првом броју „Жене“, а под навловом „Женска читаоница“ говорено је о женској ковосадској читаоници доста спширно. Овде напомињемо, да читаоница „Посестрима“ броји данас близу 200 чланица; стекла је за кратко време свога опстанка скромну књижницу, а ускоро отвара школу за своје чланице које незнају читати и писати. На челу те школе стојаће учитељица госпођица Даница Томићева.

На последњој главној скупштини читаонице одговорила је општој жељи уредник овога листа и изнела предлог, да чланице оснују: Добротворно друштво женске читаонице „Посестрима'. Тај је предлог примљен једногласно, и ускоро ће се сазвати главна скупштина, на којој ће се то ново друштво конетитуисати. Како ће изгледати ново друштво и какав ће му бити главни смер,о томе је ошширно писан» у овом броју „Жене“ под насловом: „Сестринска помоћ“. Искрено желимо, да се на ову нашу прву женску читаоницу „Посестрима“ угледају наше Српскиње и по другим местима.

На овогодишњој главној скупштини изабрана је ва предсе нацу госпођа Љубица Јове Јерковића. Уверене смо, да ће ова читаоница у даљем свом развитку бити од користи по напредак нашега женскиња, а

на