Žena

о 'браку јер у том питању живимо у мраву. (Озбиљно ћеретање.)

од непознатог писца.

Обећао сам, да ћу на овом месту само ћаскати.

Но сад сам и опет наишао па џомбу, преко које је немогуће прећи ћаскањем. Зар је могуће ћаскати о убијетву %

Иствана, губијевно о коме ћу говорити небпва наспљем. То убијство почиње цвећем, рузмарипом, колом, продужује се загрљајем и пољупцем, а свршава гадним умпрањем. То је убијство, које се вршш браком. Пријатељи и родови веселе се и подвикују, а црква бла-

осиља.

Ова убијства бивала су од вајкада, алп се о њима, до сада није знало. Шијо се знало, као што ее није знало о многим минералима, растињу по многим звездама. О чему се знамо,то не постоји за пас. Но као што смо раввптком науке упознали радијум и рентгенове зраке, тако смо развитком науке упозвали и ову нову врсту убијства. И с тим сад треба рачунатп; није могуће сакрпти главу иза букета и рузмарина, као што кад год женске сакрију главу иза лепезе, као да ниву ништа виделе.

Новпја наука утврдила, је несумњиво, да је н. пр. сушица прелазна, да се блиским додпром може веома, лако да пренесе с човека на човека, а нарочито се мужа на жену и ба жене-на мужа. Утврђепо ј је, да се клица те болести преноси на децу, још у утроби мајчиној. А то бпва у много јачој мерп код друго болести, н. пр. кад је отрована нечија крв, што не долавп од назеба, пего од блуда, или несретним случајем, када со неко зарази од тако отроване особе, коју можда и не познаје. Узмимо пили ву пз једне чаше.

У свима овим случајевима може да буде неко крав, а може да буде и потпуно невин. Може да је навукао те болести лакомисленим животом, блудом, може да је наследио клицу од родитеља, пли што би ми назвалп несретним случајем. О томе сад није реч.