Žena

КЕН А 365

да уче, јер им пуне уше, да ће тако постати господа и бити им добро. Нашто тог Може се часно живети п са мање знања п није потребно форсирати учење баш дотле, да децу обувима очајање. Иоле згодно васпитано дете, у коме је развијен осећај дужности, неће бити потребно гонити на учење, ако пма дара.

Као што се види, питање о сљибувијеиву деце лежи у нашим бедним приликама, п овако засебно врло га је тешко искоренити. Алп је вредно радити на томе, да се искорени, па ма много што-шта окренуло наопако. _ ап

го до

у

Помоћ породиљама. Нови Сад, у мају.

уКенска читаоница „Посестрима“ у Новом Саду, у жељи да својим чланицама буде. од користи и помоћи у равним приликама, решила је, да оснује још два огранка друштву, а то је помоћ у болести 1 случају смрти, као п помоћ породиљама. Зато је одржала ово дана ванредну скушштиву, п на тој скупштини решено је, да се допуне правила и даје припомоћ и породиљама. Прочптана су правила и јелногласно усвојена. Уредник нашег листа у своме говору обравложила је и повод допуне правила. Код нас ратарке, кад се породе, устају пре премена из постеље п пду на рад, и то већипом на пољски рад. Дете пли понесе собом у поље или остави код куће да га мала сестра пили вусетка чува. Како је тој мајци, која још онако ровпта диже и сагиба се, а често и копа, а како је оном детепцету које остане код кућо бег дојке мајчине, без неге мајчине2 Зато код нас пропадају многе жепе после порођаја, а п многа деца умпру у првим данима живота. По статистици умиру у Угарској деца пспод ! година 700 од сваке хиљаде. А Ка Новом Саду 720 од сваке хиљаде. Код нас највише умиру деца у првим данима Од 1000 деце која се роде, умро за првих 6 дана 4 од сваке стотпне. А од 1—80 дана умру 8 од сваке стотине.