Žena

ВАСЕ НСА 3617

био је сувишак преко 500 круна, са приходом од лане изнови 1081 круну. То је за сала довољно за ревервип фонд. –— а

а Ј

о браку јер у том питању живимо у мравну. (Озбиљно ћеретање.) од непознатог писца.

У римском праву бпла је овака одредба: Кад неко склапа уговор, не сме прећутати какву важну ствар, коју онај другл пе зна. Иначе је то превара, п уговор се раскида. На пр.: Забележена је знаменпта парница о једном летњиковцу. Неко је продао летњиковац, што су га држали под закуп римеки свештеници, који су са куле тога летњиковца посматрали лећење птица и прорицали по томе будућност, Али

кад се продавац погађао, он није казао купцу, да су

му вакупници отказалп закуп, и да летњиковац неће више носити сигуран приход као дотле. Кад је купац савнао за то, тужио је, и суд је поништио уговор, јер је узео, да је то било обмањивање које је постало — ћЋутањем, управо прикривањем једне важне чињенице. Да је купац знао право стање ствари, не би купио летњиковац.

Ово начело примењено је данас у многоме п код нас у приватном праву. На пример: Неко продаје сипљаивог коња. Купац није имао прилике да опаз! како коњ болује од сипње, а продавац му то наје клвао. Кад купац то доцније опави и у кратком року преда тужбу, суд ће понпштитп уговор. Јер, да је купац знао право стање ствари, он не бп купио коња. Овако је обманут, преварен тиме, што је продавац затајио једну крупну болест, коју он није опазио. Дакле: Кад је реч о коњу, не смем затајити право стање ОРРАНА У Кокном срумном ни | . То данашњи закон п суд сматра као обману, као једну неморалну ствар.

Овако је кад се тиче коња. А како је, молићу лепо, кад се тпче, да опростите — бракаг Ту данас