Žena
ТРОЈЕ РРА 255
За једну хаљину или мушко одело узме се за 30 филера Панама шпене (Рапата зраћпе), прелије се са 5 литара клучале воде и остави се преко ноћ. Хаљина или мушко одело које хоћемо да перемо, прво добро очеткамо од прашине и метемо у корито. Ту воду кроз салвет процедимо и прелијемо хаљине, и онда оставимо једно 15 минути да тако постоји. Онда се добро истре и пере, највише она места која су најпрљавија, после из 2—3 воде исперемо и метемо да се суши али не оцедимо. Кад је у пола сува, скинемо са ужета и глачамо.
Пекмез од рибанице бундеве. 1 ком. бундеве очис: тити као за кување и онда измерити. На велике комаде исећи и скувати у земљаној шерпењи, док не буду сасвим мекане, онда се пасира кроз ретко сито или ђевђир, кад је доста густо укувано, дода се сок од једног лимуна и кора танко ољуштена и јако ситно исецкана и у, кл. ситна шећера, кувати још док не буде густо. Топло у загрејане флаше метати.
Лалски. "а кл, џигерице од кљукане гуске, а добра је и телећа и од младог свинчета, ситно стругати или пасирати, врло малу главицу лука урибати, соли, мало бибера, 3 зрна фење, 3 кашике мрва од леба филовати пиле тиме, међутим се исече земичка на котрљеве, пржи на же-равици и кад се пролади, маже се танко путером, а кад је салми готов, маже се на земичку и гарнира пиле тиме. Ако салми није у пилету добро динстан, мете се још мало у сафт.
Галаттмн. Килу МезВђгаш-а свињског испећи са доста лука и досипати по мало воде, кад је сасвим печено онда се 2 пута пропусти кроз машину за месо, 3 тврда жуманцета пасирати, једну кашику анжави или сарденпаста, на врх ножа Разтејеп-Ријуег-а, врло мало брезли од кифле, замесити са мало кајмака, да се може кобасица правити, увити у мајонез и танко сечено сервирати уз теј. (бирег-Ретп.)
На француски начин кртолу (кромпир) конгервиралти (очуватти-) Да се кромпир у лето у добром стању за јело пријатно одржи поступа се у Француској на на овај начин:
У казану метне се вода да ври. Но пре тога кромпири се добро оперу, затим се напуни њима корпа или пређа и пусти у врелу воду, где стоје до 4 минута. После се кром-