Žena

Јелен а | Георгијевић _

уметница У (опис слике).

___ Живот је у нас Срба кренуо јако напред. То се види и на пољу уметности. Ми имамо данас сликара, скулптора, глумаца, глумица, који се могу мерити са првима и који у светској УлаНиЦе добијају прве награде.

[= У овом броју „Жене“ доносимо слику нове звезде на' небу уметности. Слику младе глумице, која је после кратке али стручне школе, у веома млађаном добу, постигла скоро невероватан успех, те је ангажована, као чланица дворског позоришта у Берлину. | Госпођица Јелена Георгијевићева рођена је у Перлезу, Банату. Чим је свршила школе, изражавала је жељу да постане глумица. Кад је наше народно позориште долазило у Перлез, пробудила се у ње та мисао. Родитељи нису испочетка веровали у њен ванредни дар, и тек кад им је један од првих бечких стручњака потврдио тај дар, пристали су да се она тамо образује за уметницу.

Наскоро је била ангажована у Марибору (Марбургу) за прве драмске улоге. Критика се изражавала о њој са заносом. Но она није улазила у нов ангажман, него је у Минхену код првих уметника још годину дана усавршавала се. И постигла је, да буде ангажована на дворском позоришту у Берлину. У њеној игри истичу и срце и реализам.

Ми се надамо, да ће млада уметница наћи прилике и времена да глуми и на нашим позориштима, па се надамо и то, да ће ускоро доћи време, да ће и на српској позорници наћи поља. —а.

сам БАЗАМА ара,

- _ замиивавј са а о 2