Žena

А _ НЕБОБАНОА.

"дође крем, па опет пишкота, све редом док се не испуни. Измсђу сваког реда може се посипати сецана бадема и крупна грожђа.

Кож — експрес. (За госта изненада, за пола сата готов). У дубоку чинију која подноси ватру илл земљану модлу (од лима не сме бити) послажу се пишкоте. На те пишкоте помаже се подједнако маџун (какав се хоће) а на маџун долази ошећерисана тврда пена од 6–8 беланаца. Онда се мете у рерн док пена порумени. Од жуманаца и 3 деци млека се направи шато. Сервира се топло или хладно.

Конфект од тшоколаде. За то треба 25 дека рибане шоколаде, 25 дека бадема, 10 дека цитроната и 25 дека шећера.

У чинију се мете изрибана чоколада, самлевен бадем, цитронат ситно исецкан, Шећер се кува са 5 кашика воде, и тако врео полије преко оне мешавине у чинији. Све се добро измеша и изручи у једну уску дугуљасту тепсију, коју најпре помажемо финим зејтином. Тако се остави до другог дана у ладовини, да постоји. То се не пече, него се изручи, па у танке кришке сече,

Пена од кестења. За то треба: 30 дека кестења, 20 дека шећера, једна чашица мараскина ликера, 15 дека малаге грожђа и утученог скорупа.

Скува се ољуштено кестење, протре кроз сито, шећер се скува са неколико кашика воде и с њиме кестење измеша. Дода се малага грожђа и мути док не постане као крем. Онда се мете на лед. Кад се хоће да сервира успе се мараскина ликера и од пола литре утучене пене од скорупа. То се изнесе на сто у чинији али тако да има облик брега.

5 2 • 8 66 Кадржај 2. броја „Мене“.

Песма: Ала имаш нокте! Од С.В. — Мудре изреке. Песма: Лавеж паса... Од Мићуна М. Павићевића, — Песма: Српска народна песма у Маћедонији. (Комитска.) Прибележио Бор. Брадваровић. — Мудре изреке. — Како смо се удавале: Мајка, мати и ја2г Од Видосаве Стаменкове. Мудре изреке, -—- Неговање болесника на дому. Од Др. В. М.

— Запиткивање мале деце. — Битка на Брегалници. — О нашој исхрани. (По савременим начелима.) — Књижевност и уметност. — Разне белешке. — Белешке из здравља. —

Белешке из домазлука.

Електрична штампарија дра Светозара Милетића у Новом Саду.