Žena

БРОЈ 4.

#26 | МЕСЕЧНИ ЧАСОПИС ВА ЖЕНЕ

излази У Новоме Саду УРЕЂУЈЕ: МИЛИЦА ЈАЏЦЈЕ ТОМИЋА.

Излази 1. сваког месеца. — Претплата за Угарску, Аустрију, Босну и Херцеговину, годишње 8 К.; на три месеца 2 К. За све друге државе 10 динара годишње. — Цене огласа на 2., 8., 4, страни насловног листа

у, стране 4 К. Осмина стране у самомелисту 2К. 50п — Рукописи шаљу се уредништву, претплата администрацији »Жеене«, Нови Сад (ЏјузавК). Поједини бројеви »Жене« стају 80 потура (један динар).

Косово.) |:

Гусле амо, па да запевамо! Перо | мало, да би опевало Дивне снове и српске богове, Планинкиње виле златокриле, Црне дане и црне гавране, Силне раке, велике јунаке.

Перо | мало да би опевало Ма Турчина, камо ли Србина, То мастилом не описа нико, А Косово богме ни толико; Гусле амо, па да запевамо! Гусле ћуте и гудало стало, Застаните и ви, браћо, мало, Који год се Србима зовемо, Капе доле, па да застанемо! Застанимо да се прекрстимо, Застанимо да се поклонимо, И да груду целивамо ову, Застанимо, јер смо на Косову. И поново, браћо, застанимо,

ж) Ово је почетак песме „Косово“. Доносимо је као засебну целину. Надамо се, да ћемо моћи донети и друге важне одељке, као: Постанак Косова, Светли дани, Сеоба и т.д. У овом |. одељку испричана је Косовска битка 1389. (Прим. уредништва „Жене“.)

1