Žena

ЖЕНА | 47

ГОСПОЂА ГАОМТЈЕРВ

Мала Марија Паулце била је 13 година, кад је остала без матере и зато је ипак вршила све дужности добре и вредне домаћице. Ни отац ни брат ј)ј се никад не потужише на њу.

Једног дана затече оца необично забринута. Шта ти је драги оче, шта те тишти» Бринем се о твојој судбини, рече јој нежно отац. Данас пре. подне почне своју причу отац — био ми је наш рођак, чика Тетау и предлаже ми, да те удам за грофа Амервала.

— 13-тогодишња девојчица поцрвени да ушију, нешто хтеде рећи, али јој реч запе у грлу.

— Чика би јако желео овај брак — настави отац –- и то да се сврши што пре.

— А ти оче, шта си му одговорио>

__- За сада само толико, да иако си још дете, хоћу прво с тобом да се споразумем о тој ствари, пре него што му одлучно одговорим. И сад реци, шта да му одговорим > :

— Ја немам шта да се противим Вашој вољи оче, али Вас молим, не дајте ме грофу за жену, јер бих му не само кћи, него и унука могла бити.

— Имаш право кћери, гроф има 50, ати 13 година; не би били згодан пар, дакле одбићемо га.

_ Али чика Тегу беше тврдоглав човек и непре- | стано наваљиваше на оца девојчина, који — да га се једном за свагда отресе — нађе девојци другу прилику, младог Гауојзјег-а, који беше син његова пријатеља. - )

Већ у 28. години био је члан француске академије и на физичком и кемијском пољу много су 'од њега очекивали.

Набрзо се венчао млади пар..Он 28, а она 14 година, ипак су пристајали једно уз друго. На венчању младог пара били су многи министри, државници, чланови Академије итд. и желели су постојану срећу младенцима. Нико ни слутио није, да ће сретна невеста једном