Žena

ЖЕНА 233

лику борбу, што се водила за његово време, због старог завета Мојсејових 5 књига.

_ — Шта се то тиче, Хришћанства чико.

— Много се тицало. Једни, који су већ били Хришћани, позивали су се на то, да је и Христос по јеврејском закону осми дан обрезан; 40. дан ношен је у храм; он је славио Пасху и друге празнике; он «се управо држао Мојсејових закона и није се толико борио против тих закона, колико против рђавих свештеника, који се не држе Мојсејових закона. Христос се тек доцније крстио.

— Лепа парада! чико.

— Зато су ти тражили да се хришћани морају држати Мојсејових закона, морају се обрезивати, па се тек после тога могу крстити.

— Лепа парада! чико. | +

—- Зато су неки тврдили чак то, да прави Хриашћани могу бити само Чивути.

— И то је лепа парада чико:

— Из списа апостола Павла види се, да је он морао доказивати тима, да није Христова вера у Мојсеју ни у јеврејском народу, него у вери Христа и да између Јевреја и незнабожачких народа нема разлике. Има у апостолу Павлу како га нападају други хришћани, како је сасвим отпао од Мојсеја и нападају га,

што он незнабошце одмах крсти и не обрезују их прво. Апостол Павле забележио је и то, да он крсти и необрезане, а апостол Петар само обрезане.

| — Аха, чико! Тај апостол Петар није био чист. То је тај што се трипут одрекао Христа.

— Усред те борбе и због те борбе каменисали «у архиђакона Стевана, јер је говорио против закона Мојсејовог. Он је рекао хришћанима Петрове школе: Онај највећи не станује у храмовима, које саградише „људске руке. Ви сте обрезани, али вам срце и ум нису обрезали. Ви сте као ваши очеви!

— Сиромах архиђакон, чико. Због чега да погине! „Јевреји који су постали хришћани, толико су се држали свога старог закона, да су застрашили апостоле, па чак и Павла. То се види из тога, што је писао Јеврејима хришћанима: Вами се мора прво пропове-

: Е -