Žena

ЖЕНА | 468

да једна чашица ракије или ликера има 10 грама онда. 10 чашице износе 100 грама а то чини 10—50%, алкохола, онда би ти кукавци место сваке чашице ракије морали попити 1'5—5 литара новог пића.

Да ли ће то коме „отворити“ апетит или не, држим да није тешко погодити.

Није нам поближе позната борба између два противничка табора, приликом донашања овога закона, _али верујемо да је било тешке и огорчене борбе, _ јер су овим законом повређени интереси и „слобода“ многих милијуна људи. У првом реду су тим законом оштећени произвођачи жестоких пића, а с њима у вези и сама држава, која овим законом губи силне милијуне прихода. А да и не спомињем оне силне жиљаде и милијоне држављана, којима се, тим новим законом брани да живе, по својој вољи. |

Међутим сви ти разлози губе се пред огромним значајем и последицама које ће у Америци убрзо на_ стати после ступања овога закона у живот.

Ако узмемо, да је прекомерно и неограничено трошење разних алкохолних пића било узрок већини _ друштвених зала, као што су болести, блуд, злочини, "нерад, економско и морално назадовање појединаца и читавих покрајиса, онда се сви протуразлози губе и _ падају као ништавни. Зато се, у данашње време, када су нам свима јасни услови напретка једне државе сваки рад око изграђивања и унанређења те државе, има сматрати за непотпун и јалов, ако се одмах на почетку не приступи радикалном решењу питања о точењу и производњи алкохолних пића.

Овде морам напоменути, да је и наша братска Русија још пре светског рата законом забранила точење и продавање жестоких пића. Тај закон су Руси. свом енергијом одржали у снази и за време рата чини ми се — све до бољшевичког преврата.

Када су Руси на почетку рата продрли у Гали. цију, Угарску и Немачку безобзирно су палили и рушили све фабрике штпиритуса и ракије. Они који су _ после пораза Руса код Горлице 1915. г. доспели у _ крајеве које су Русл морали напустити, могли су на