Žena
506 ЖЕНА
укусно, исто тако као и 'у лето, само се мора у очи дана кад ћемо га кувати потопити у хладној води а ујутру из те. воде испрати, како би се сав прах скинуо који се и кроз. кесицу увукао на њега. Ето тако се можемо помоћи и без шећера и великих. флаша да имамо у зиму и воћа и зеља. Наравно за разма-. жене је то тешко, али треба да се научимо свему. Зелена салата као спанаћ. Салата се опере, очисти као спанаћ, здеру се са ње тврде жиле, добро је скувамо (мора. се дуже кувати него спанаћ), исече и запражи исто тако као | спанаћ и налије млеком. % Шљиве у флашама. Цепаче шљиве, добре, зреле, али још чврсте, прецепе се, изваде коштице и сложе у флашу. Флаше се добро завежу или херметично затворе и на 80 гради | топлоте 20 минути држе. (Кад се вода, у којој су флаше на | 80% загреје, у тој води стоје 20 минути). · | _ Пекмез од диње. Сасвим зреле диње ољуште се од | коре и секу на коцке. На два килограма диња узме се 55 килограма шећера. У земљану шерпењу слаже се један ред шећера, поклопи се и остави се преко ноћ у подруму. Сутра дан се уцеди сок од једног лимуна и укува га колико треба густо за пекмез. Воће у руму. У велику флашу успе се један литар. рума. У тај рум слаже се воће по реду како доспева. На сваку количину воћа узме се 2/5 шећера. Почне се са црве | ним јагодама, па све редом до грожђа. Воће мора да је зрело али без погрешке. Воће које је за љуштење, ољуштимо“ и на пола исечемо. Рум мора увек да је преко воћа, по потреби се и долива, флаша мора увек на хладовини стојати. Тек кад је флаша пуна, може се из ње почети вадити воће Кад се из флаше одузме, мора се пазити да има толико сока да воће у њему огрезне и не осуши се.
Белешке из домазлука.
Шунка ако је случајно сувише слана. Ако нам се већ деси, да нам је шунка сувише слана, онда, кад је кувамо метнимо у воду једну кашику „ледена шећера“ (фаризцукер)