Žena

"а " ЖЕНА - 18

— Питај!

— Опрости, али ми тамо на земљи не разумемо твоју правду. Ти ниси свима једнака. Некада потрчиш да пољубиш некога, док се још није честито ни родио, на некога као да. заборавиш и он те позна тек у дубокој старости.

— Истина је! рече она. Али то само вама изгледа неправда. Није оно правда у које нема и милости, него суди но крутим бездушним правилима. Ваша је правда — неправда.

— Зар једном много, а другом мало 7, питао сам.

— Не! То је' баш ваша земна правда. А небеска је правда милост. Ја волим све људе једнако. Не са оном слепом љубављу као милосница. ја волим све једнако, као пријатељица. И хоћу да учиним свакоме. Некога пољубим рано. Али то учиним онда, када познам, да. би се тамо на вашој земљи патио преко сваке мере. Однесем га у други лакши живот, кад ми је јасно, да би га његова браћа вукла најнемилостивије“ по оној земљаној прашини. Некога однесем у старости. Некога однесем да не буде одвише на путу другима; некога однесем да му не помрча свест. Узмем га да га отресем земних мука и однесем у пространи свет да живи новим животом. Овде сам ти навела само оне разлоге, које помало разумеш, а главне ти нисам ни наводила. Зато да прекинемо. Доцнији људи знаће више и схваћаће боље.

У тај мах доближио се господар неба. — Јеси ли видео рече. — Овде се живот не срди на смрт. А смрт не гледа у

" животу свога непријатеља. Обоје се допуњују. Све је то једно.

И она три плава облака: Господар неба, живот и смрт, као да се измешаше и постадоше једно.

ја сам по нашем земном обичају викао за њима: Како

ћу ја, молим лепо, долег И шта да кажем госпођици ТГеодори,

. која ме је послала овамо2

А из даљине зачух глас: Вратићеш се онако, како си и дошао. А што се тиче оне девојке — ма шта казао, ништа јој не помаже. А ти да ниси више долазио овамо. Ко двапут долази овамо, насигурно — полуди.

У идућем часу као да ме је понело нешто и ја се нађох.

"у својој соби за писаћим столом.

ж : ж