Žena

ЖЕНА 315 |

Ако је као што треба да буле, жена је своме мужу најбоља пријатељица. Добра реч искрена пријатеља ретко остаје несаслушана. Потрудимо се да од времена на време прикажемо на зле последице необуздане страначке борбе, да нагласимо да је интерес државе преко свега, да је света дужност нас свију, да оно што је силном крвљу стечено, очувамо, одбранимо и осигурамо, да ће за сваки губитак одговорност пасти на оне, који у својој заслепљености бранећи партијске интересе промашише одбрану оног, што мора да нам је најсветије, и уверена сам да ће нам труд успехом бити крунисан.

Несумњиво је да би наш рад око сузбијања заоштрености политичке борбе мкого лакши и успешшији био, кад би нам се створила могућност, да у истој и непосредно учествујемо, тиме што би нам се поделило активно и пасивно изборно право. Зато сам мишлења да би нам, већ из тих важних обзира, ваљало порадити на том, да нам се, као што је то већ у неким државама учињено — а у неким се намерава учинити даде изборно право.

Болом у души посматрала сам у мојим доса. дашњим речима дотакнуте немиле појаве и дошла сам до закључка, да ћу се одазвати домољубивој дужности, ако моја посматрања пред славну скупштину изнесем, надовезујући уз то, шта би по мом скромном мишљењу санирање тих нездравих прилика омогућило и убрзало.

Част ми је услед свега овога предложити да славна скупштина изволи изрећи:

1. Да се умољавају све женске задруге, да свим расположивим средствима пораде на повећању производње, — наиме домаће индустрије — даље да се побрину за организацију извоза продукта те индустрије.

2. Да се умољавају све женске задруге, да свим силама пораде на томе, да се садањем раскошу енергично стане на пут.