Žena

322 ЖЕНА

„Он је већ ту“! |

Та онај, који је могао да извојује целукупном свом народу Слободу, то је Он, то је тај жељени, тражени, оџевани и давно очекивани Човек-геније, коме се данас целокупни свет диви, клања и плете му венце неувеле славе.

(Слава ти и хвала велики геније наш! Слава ти и хвла Србине, брате, ослободитељу наш! Хвала ти Мајко | наша, Србијо, која си створила и изградила у себи тог великог и величанственог генија-човека — који је српски народ до данас на путу славе и победе водио па и даље има да води, јер једино у теби гледамо оног траженог и жељеног човека, која оковани у тамници нашој очекивасмо као месију и спаситеља нашег да нас спасе и изведе на сунце слободе, а нека је слава и хвала и теби, бесмртни Бранко наш, као и свима твојим следбеницима, јер горући плам љубави и песме наше упираху пут данашњој нашој слободи и победи, срећи и величини, створише тог давно очекиваног генија човека — бесмртну нашу мајку Србију. Слава вам и вечна хвала !

Милица Ћук.

ак

Јесен живота.

Лепо ли је у јесење ведре дане седети у шуми, размишљати, желетин посматрати како лишће опада! Сретан је' онај, који још има жеља и наде!

Али тешки су часови, када се човек растаје са оним, што чини живот! Снага, жеље, љубав, све малаксава, када настане јесен живота. Лепа је јесен у природи у доба године, све је зрело, пуне куће, избе, подруми, све једро и обилато, али није тако и код човека.

Човек чим дође у јесен живота, снага га оставља, почиње да малаксава, ноге теже носе, коса седи и све