Žena

328 ЖЕНА

лепо и узвишено и достојно интелигентног члана друштва.

Онога, који је у ма ком погледу бољи од њега, поштоваће и оне који су изостали иза њега, који су гори но он неће презирати, већ постараће се да од њих начини добре и поштене чланове велике заједнице човечанске.

Завидљивац неће радити тако: по души, срцу неваљао, по нарави, карактеру подлац и подмукао, он неће уживати у туђем добру, наслађиваће се туђим боловима. Радост и срећа оних што су око њега при-. чињаваће му немир и јад и његови дани биће без боје и светлости, а његово срце неће познати права и велика духовна уживања.

Завидљивац је бедник који раширених зеница и разрогачених очију иде кроз живот и свет, мрачних мисли и мрачне душе, и жудно тражи своје жртве да их затрује отровом зависти.

То је жива рана на организму друштвеном, која се не може никад залечити.

„Добри их људи жале, сажаљевају, паметни их се клоне и презиру их, јер завидљивци нису способни ни за какво добро дело: Њима је извор свију радости и једини циљ живота — туђа несрећа и туђе зло.

Загонетка.

Ми смо масу ствари, којима нисмо хтели или могли Ц пронаћи узроке, примили као традицију, као какву. лепу бајку или старинску причу, примили 3гто што наш дух није био толико снажан да нам објасни постанак његов, и што је наша проницљивост биларавна | детињем непојимању и несазнавању.

Колико има ствари којима не знамо њихов почетак, стварање, и одакле су и како произашле! Ми пред њима застајемо отворених уста и разрогачених