Žena

3

Говор г. Пг. Јове Поповића на гробу Ог. Лазе Марковића

Тужни зборе,

Опраштајући се од Др. Лазе Марковића у име Државног хигијенског завода у Новом Саду, чиним то у име оних многобројних социјално — медицинских установа које имају за циљ чување и унапређење народног здравља, а чијијеон био оснивач и први директор. ;

Под његовом управом, најпре као шефа Отсека за Банат, Бачку и Барању, а потом као инспектора Министарства народног здравља, и, најпосле као управника Дома народног здравља и директора Хигијенске установе које и данас чине организоваву целину хигијенске службе и са успехом врше "ту службу на целој територији Дунавске бановине.

Најзначајније су међу овима и широј јавности најбоље познате: Дом народног здравља — сад Завод за здраствену заштиту матера и деце са Школском поликлиником — у Новом Саду и Државно лечилиште на Венцу Фрушке Горе. Обе те установе, као и многе друге, подигнуте су његовом иницијативом, његовим трудом и његовим заузимањем, па се слободно може тврдити да су оне његово дело и да њих не би било да њега није било.

Али оно чиме нас је он највише задужио то је његов "рад на здравственом просвећивању народа. Његова „Школа за здравствено просвећивање народа“ са 25 свезака, као и његови остали многобројни летци, брошуре и плакати здравствене садржине, написани популарним, народним језиком и стилом, продрли су у најшире народне слојеве и отишли далеко изван граница његова краја коме су у главном били намењени. горегова здравствена упуства и савети читају се,а његови монолози и позоришна дела здраствене садржине приказују се и изван граница његове домовине, у свима деловима свега где наш народ живи. Његова реч — кроз деценије — радо се слушала у народу гдегод је и камогод је Др. Лаза доспевао, а он је радо и често залазио у народ не жалећи труда и не штедећи себе, да би свој народ поучио здравијем и бољем начину живота, што је, несумњиво, уродило обилатим плодом и показало одличне резултате.

Зато, кад се данас изморено тело драгог нам покојника преда матери земљи на вечни починак, његов народ ће сеи преко његовог гроба са захвалношћу сећати свога Др. Лазе, а његова дела ће очувати његову светлу успомену и за даља покољења.

Нека је слава и хвала Др. Лази Марковићу.