Ženski pokret

БЕЛЕШКЕ И НОВОСТИ

Велика феминистичка скупштина у Загребу

29 јуна полазе делегати наших женских друштава у Загреб, где he се одржати прва скупштина ради стварања једнога централног савеза свих југословенских жена. Биће заступљена сва наша удружења, чак и она са крајњих граница. Идеја за ствараше заједничког савеза, са свима женским удружењима у целој земљи, поникла је у нашем друштву и спроводи се истрајно и упорно. Благодарећи садашњој Управи Српског Народнок Женског Савеза, та намера је од првог тренутка схватана правилно и прихваћена свесрдно. Последица тога рада, који пролази и пролазиће кроз врло тешке фазе,кроз оне исте кроз које пролази спровођење организације нашега државног уређења, био је први конгрес у Београду, септембра 1919, и сада прва скупштина у Загребу, јула 1920. Врло велики напредак у раду учињен је од прошлог састанка до данас, и надамо се да he и последња ситна размимоилажења у формирању заједничког савеза бити сасвим изравнана. У осталом, на какву he основу бити постављен савез ствар је више формална, а главно је идеја, једнодушност, рад. Нема сумње да he на скупштини Хрватице и Словенке протестовати што су само оне добиле право гласа при општинским изборима, и што се са Српкињама још прави изузетак-, а све заједно Хрватице, Словенке и Српкиње треба да протестују што је и то општинско изборно право скучено, ограничено само на извесну категорију жена. Јер није нимало демократски да се стављају неки услови за грађанке, који за гpaђане те исте земље дакле за људе не важе.

Жене и мир

Од првог до петог јуна био је годишњи скуп извршног комитета Интерна-

ционалне Лиге Жена за Мир. Двадесет и две земље припадају тој Лиги. Присутни су били делегати дванаест држава. Чак је и Бугарска имала своју представницу. За нас специјално од интереса је одлука да комитет посвети један део своје акције за стварање секција на Балкану. Председник владе

Али не Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, Господин Венизелос, примио је недавно представнице Грчке Лиге за заштиту месних права и изјавио задовољство због јаког покрета, организованог од Грчке Лиге у корист права гласа за грчке жене. Г. Венизелос се нада да he Гркиње врло скоро добити право гласа, јер либерална грчка влада не види никаква разлога да се женама не даду она права, која им само време даје и тражи.

Истински Демократизам

Феминистичке идеје, увек популарне код народа чехо-словачког, сада су остварене; жене су добиле активно и пасивно право гласа. Општински избори последњe године били су прави триумф феминисткиња: први пут изабрано је 400 жена за одборнике општинске, четири кмета врше дужност на потпуно задовољство свију. Од 300 кандидата женских за парламенат ушле су њих 12. ЧехоСловачки народ налази да he учешће жена у политичком животу имати спасоносног утицаја на политичку борбу, a присуство жена у парламенту убрзаће радње иа социјалној реформи.

Фрапантна разлика

Све су наше новине донеле како се људи, нарочито у Београду, мало интересују за општинске изборе, Зато једни налазе да би требало увести обавезно право гласа, други су мишљења да је томе узрок што су грађани морали „да се муче", док дођу до пријавних листа.

Bpoi 3

ЖЕНСКИ ПОКРЕТ

Страна 3