Ženski pokret

дућности, а како оне раде и какве имају препреке при раду говорићемо други пут кад будемо изнели подробно програм rope именованих друштава и резултате до сада постигнуте. Сада можемо да кажемо да су напретку наше муслиманке поред осталих препрека најгори непријатељи неувиђавност и конзервативност мушкараца муслимана, те су сироте присиљене готово саме да се боре, па се зато one надају барем помоћи од својих сестара других вера.

Хасан М. Ребац.

Књижевни Преглед

Две добре књиге

Септембарски број „Женског Покрета“ донео је кратак приказ првог дела опсежне књиге Жила Пајоа Интелектуални рад и воља. У овом броју хоћемо да упутимо наше читаоце на други део те исте књиге, коју им и овом приликом најтоплије препоручујемо. Г. С. Б. Цвијановић, који се увек одликује и разумевањем у избору дела и способношћу да своја издања опреми веома укусно, добро је учинио што је француски оригинал поделио за нашу читалачку публику у две лепе и спретне мале књиге. Идејној целини дела тиме се није ништа нашкодило, јер свака књига чини целину за себе, а добило се много у спретности и привлачности за наше читаоце, који се нерадо лаћају дебелих издања већих димензија,— ако то нису романи са каквим страшним или иначе примамљивим насловом. У књизи Жила Пајоа нема додуше ничега страшног и романтичног, али има много паметног и корисног. О пажњи и памћењу готово је немогућно писати занимљивије и боље но што је овде; о читању и књигама, као и о

разним наставним предметима и методама, не знам ко би умео да нам изнесе тачнијих мисли и кориснијих савета него овај писац.

Друга књига коју бисмо такође препоручили нашим читаоцима, то је ново, веома укусно издање чувенога дела Едмона Ростана, Сирано де Бе ржерак, херојска комедија у пет чинова, у стиховима (издавач С. Б. Цвијановић). To је интересантна и духовита књига о једноме од најзанимљивијих и најчуднијих Француза из XVII века, о човеку чији је непријатељ био цео свет, и који својим заједљивим стиховима никоме на свету није давао мира. Едмон Ростан умео је да схвати Сирана веома добро и да га представи живо, уметнички и са пуно духа, и зато сви који нису имали прилике да виде какав изгледа тај духовити особењак на позорници, треба да га упознају из ове лепе и сваке препоруке вредне књиге.

Београдским члановима Друштва за Просвећивање Жене и Заштиту Права.

Друштво држи своје редовне састанке сваке друге суботе, у згради Министарства Просвете, Канцеларија Женског Савеза (приземље у дворишту). Састанци почиљу у 6 часова увече: Свака чланица има права да присуствује састанцима. У истој канцеларији налази се и наш администратор, Г-ђица М. Милетић, која радним даном од 2—4 прима претплату и даје сва обавештења. Први састанак после божићњег одмора биће у суботу 15. јануара 1921.

Страна 16

ЖЕН С К И ПОК Р Е Т

Власник за Д. Ц. Ж. 3. П. Одговорни уредник, Мнлица Деднјер, Милутинова, 27. Бранко Миљковић, Косанчићев венац, 16

Број 8,